- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Lutovac: Kampanja bojkota počinje odmah

Kampanja bojkota parlamentarnih izbora je nastavak borbe za normalizaciju Srbije i i ona počinje odmah. To je kampanja za slobodne i poštene izbore, za slobodu i prava građana i u toj kampanji bi trebalo da učestvuju svi sinhronizovano – i SZS i cela opozicija i građani. Na taj način će naša borba biti delotvornija, na taj način ćemo se izboriti za ono što nam pripada. Jedinstvo, solidarnost i istrajnost su ključ uspeha.

To za Danas kaže Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke, dan nakon što je Demokratska stranka većinom glasova na Glavnom odboru donela odluku o bojkotu izbora.

Na pitanje da li se već sada zna kako će izgledati bojkot i da li je jedna od opcija bojkota obnavljanje velikih protesta građana kakve pamtimo do 13. aprila, sagovornik Danasa odgovara da će kreativni i operativni timovi opozicije i građana koji protestuju kreirati i pripremati konkretne akcije.

„Ohrabrujuće je da je već u subotu bilo značajno više građana na protestu nego prethodne subote. Kako će biti ubuduće zavisiće od nas samih“, kaže Lutovac.

Upitan kako opozicija koja bojkotuje izbore može da ospori njihov legitimitet ako na njih izađe deo opozicije, predsednik DS navodi da je legitimitet izbora već osporen, jer je najveći deo relevantne opozicije osporio uslove pod kojima Vučić namerava da organizuje i sprovede još jedne lažne izbore.

„Ne može biti izbora ako nema slobodnog formiranja izborne volje, a nema je jer nema slobodnih medija pomoću kojih građani mogu da se informišu. Dakle, Ustav Srbije se krši na flagrantan način jer građani ne mogu da ostvare svoje pravo na informisanost. Potom, sam izborni proces se odvija u potpuno neregularnim uslovima jer su građani pod pritiscima i ucenama i jer im se onemogućava pravo na tajnost glasanja. I najzad, izborna administracija ne sprečava da se takve stvari dešavaju, a nepostojanje nezavisnog sudstva utiče na to da se ne štite prava i slobode građana. Učestvovanje na takvim izborima je davanje legitimiteta bezakonju i autokratiji Aleksandra Vučića. Onaj ko se odluči da izađe na takve izbore neka objašnjava zašto to čini, ja sam objasnio zašto na takve izbore ne bi trebalo da se izlazi“, ističe Lutovac.

On negira da manjina u DS koja se izjasnila protiv bojkota izbora može da dovede do cepanja stranke.

„Kad već govorite o većini i manjini, ne bi bilo loše da čitaoce upoznamo da je od 189 prisutnih članova Glavnog odbora DS njih četvoro bilo protiv. Čitaoci će sami zaključiti da li je priča o novom cepanju osnovana ili je deo propagande Vučićevih medija koji to uporno rade od prvog dana od kako sam izabran. Radi se upravo o suprotnom procesu: jačanju DS-a kroz zajedničko delovanje u okviru ujedinjene DS“, objašnjava predsednik DS negirajući, kako kaže, „stav anonimnih sagovornika u Vučićevim medijima da radi za Đilasa“.

Na pitanje kada se dogoditi formalno-pravno ujedinjenje velikog DS , sagovornik Danasa odgovara – kad se steknu uslovi, čim pre. Prema njegovim rečima, političko ujedinjenje velikog DS se već dogodilo i ostvaruje se u praksi, i to je najvažnije glasačima i simpatizerima DS.

„Imamo zajedničko predsedništvo, širi sastav predsedništva, zajednički Izvršni odbor, konstituisan je i zajednički Glavni odbor“, navodi Lutovac u razgovoru i dodaje da je Ujedinjena Demokratska stranka na zajedničkom Glavnom odboru donela odluku o bojkotu sa jednim glasom protiv.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!