Lutovac i Veselinović: Ako nema fer uslova – izbora neće biti

"Nema cenkanja"

02. avg 2019

Lideri Saveza za Srbiju (SzS) Zoran Lutovac i Janko Veselinović poručili su večeras, na tribini u Subotici, da ako nema uslova za fer i slobodne izbore, izbora neće ni biti, kao i to da nema cenkanja oko predloga Stručnog tima „1 od 5 miliona“ da izbori takvi i budu, saopštio je SzS.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac podsetio je da je i on bio jedan od aktera bojkota izbora 1997. godine, rekavši da ta odluka nije bila nimalo laka, ali da je ona dala kredibilitet tadašnjoj opoziciji da izvede promene 2000.

„Sada smo u sličnoj situaciji – ili ćemo se izboriti za slobodne izbore, ili ćemo ih iznuditi bojkotom. Izaći ćemo jedino na izbore koji su slobodni i pošteni, jer oni su naš cilj, a ne bojkot. Naš cilj su najpre slobodni izbori, a potom i normalna Srbija. Došlo je vreme da promenimo Srbiju, zato smo se okupili ovako raznoliki“, rekao je Lutovac.

Osvrnuvši se na nedavno održan okrugli sto o izbornim uslovima, Lutovac je rekao da ništa nismo bliži izborima nego što smo bili pre razgovora.

„Sama činjenica da je vladajuća garnitura razgovarala van parlamenta sa opozicijom, uključujući i akademsku zajednicu i civilni sektor, govori da smo postigli izvesnu prednost, ali mi nećemo da se cenjkamo oko platforme koju je predložio Stručni tim protesta „1 od 5 miliona“, jer mi ne tražimo ništa više od onoga što pripada po Ustavu i zakonu svakom građaninu, a to su uslovi da slobodno formira svoj politički izbor i da ga slobodno, tajno iskaže, pa da se ti izbori pošteno prebroje“, rekao je Lutovac.

Predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović rekao je da se nakon godinu dana postojanja SzS dosta toga promenilo, a podsetio je na sve saveze koji su osnovani na lokalu i na nedavno osnovani Savez za Srbiju za Vojvodinu.

„Najpre su protesti pokrenuti i nisu prestali ni na minus 15 ili plus 30 stepeni. Ljudi prepoznaju da je vrag odneo šalu, a da je SzS ključna opoziciona stranka i da bez Saveza neće biti ni izbora“, rekao je Janković, saopštio je SzS.

(Beta, Foto: Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga