Lukšić: U školama jednaki crnogorski i srpski

Crnogorski premijer Igor Lukšić poručio je danas da se u obrazovnom sistemu mora obezbediti ravnopravnost srpskog jezika sa crnogorskim, kao i da je to osnaženo činjenicom da se na poslednjem popisu u Crnoj Gori 47 odsto stanovnika izjasnilo da govori srpskim jezikom.

25. jul 2011

„Iz tog razloga Ministarstvo prosvete završava pripremu nastavnog plana i programa koji će obezbediti i deci, kojima crnogorski nije maternji, izučavanje svog jezika kao posebnog predmeta, i dobijanja ocene na kraju školske godine“, kazao je Lukšić. 
Reagujući na poruku lidera Nove srpske demokratije Andrije Mandića da ta stranka neće glasati za izborni zakon ukoliko srpski jezik ne ostane u obrazovnom sistemu Crne Gore, premijer je u okviru premijerskog sata u parlamentu istakao da se napredak države u evropskim integracijama ne može podrediti bilo kakvim uskonacionalnim ili partijskim interesima. ‚   

„Verujem da ste svesni činjenice da je nastavak evropskih integracija naš zajednički cilj i zato se nadam da ćete, ipak, na kraju podržati izborni zakon, a da ćete u otvorenoj komunikaciji sa Ministarstvom prosvete naći načina da dođete do najboljeg rešenja, uz očuvanje jedinstava obrazovnog sistema“, kazao je Lukšić.
Mandić je rekao da ovakav stav premijera znači da opozicija neće podržati izborni zakon.
„Očigledno je da izbornog zakona neće biti i da je to, nakon ovakvog odgovora premijera, više nego sigurno“, kazao je Mandić. 

(Agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga