Luka Novi Sad nasilno preuzeta, štrajk prekinut

"Naprednjaci" sa trideset pripadnika privatnog obezbeđenja "zauzeli" Luku Novi Sad

18. jul 2013

Visoki funkcioner Srpske napredne stranke Aleksandar Milovančev, koga je republička Vlada ovlastila da upravlja Lukom Novi Sad, ušao je danas popodne sa tridesetak pripadnika privatnog obezbeđenja u kancelariju dugogodišnjeg direktora Milenka Milivojevića, odakle su ga izbacili i promenili brave, saznaje Radio 021.

Milivojević kaže za 021 da je, i pored činjenice da je novo rukovostvo došlo sa puno obezbeđenja, samostalno napustio kancelariju, zajedno sa svim radnicima, koji će od sutra stupiti u generalni štrajk.

„Došli su i rekli mi da im predam vlast nad firmom. Ja sam im objasnio da Luka nije moja, i da nemaju šta da preuzmu, jer firma ne pripada ni meni, a ni njima. Tada sam primetio da iza Milovančeva stoji bar tridesetak ‘gorila’, nakon čega sam se spakovao i dostojanstveno izašao iz kancelarije, a za mnom i svi zaposleni“, kaže Milivojević.

Nakon izlaska radnika, promenjene su sve brave u preduzeću.

Sada već bivši direktor Luke Novi Sad kaže da je razočaran što je gradska vlast na ovaj način odlučila da preuzme rukovođenje jednom od najprofitabilnijih novosadskih firmi. „Ovo je, najblaže rečeno, nasilje nad pravom i pravdom. Jadna je Srbija sa ovakvom vlašću“, navodi on.

Država svakog dana štrajka gubi milione evra

Prema Milivojevićevim rečima, radnici Luke ne žele novo rukovodstvo, i neće se vraćati na posao dok god oni vode preduzeće.

„Danas smo javili našim poslovnim partnerima da stupamo u generalni štrajk, tako da niko od zaposlenih neće raditi – ni obala, ni skladište, ni zaposleni u upravnoj zgradi. Sve staje“, kaže on.

Milivojević dodaje da štrajk lučkih radnika nije bezazlena stvar, i opominje republičku vlast da će država svakim danom gubiti po tri miliona evra jer Luka Novi Sad ne radi, a moraće da računaju i na revolt velikih kompanija čije će poslovanje biti ugroženo generalnim štrajkom.

Izabrani direktori i Nadzorni odbor

Odluka da Milovančev preuzme rukovođenje Lukom Novi Sad usvojena je danas, a pre nego što se mastilo osušilo, izabrani su i članovi novoformiranog Odbora direktora, koji će, pored Milovančeva, koji je imenovan za generalnog direktora, sedeti i Aleksandar Požgaj, Žarko Strugar, Dejan Tomašević, Siniša Novaković i Predrag Đurić.

Izabran je i nadzorni odbor, koji će činiti Milutin Jovanović, Jovana Manojlović, Ratko Striković, Dušan Todorović, Anka Prijović, Milivoj Veljković i Olivera Simović.

Aleksandar Milovančev je lekar po profesiji, a šef je odborničke grupe SNS u novosadskom parlamentu.

Vlada Vojvodine, koja je vlasnica trećine Luke Novi Sad, danas je saopštila da je u slučaju preuzimanja luke prekršen Ugovor o izmenama i dopunama osnivačkog akta preduzeća, koji predviđa da Nadzorni odbor ima pet članova koje bira Skupština akcionara na predlog Republike Srbije, AP Vojvodine i Grada Novog Sada.

Dodaje se da je Vlada Srbije zaključkom od 20. maja 2013. predložila imenovanje sedam članova Nadzornog odbora, dok je AP Vojvodini uskraćeno pravo da imenuje svoje predstavnike u Upravnom, odnosno Nadzornom odboru Luke Novi Sad, zbog čega smatraju da je postavljanje novog rukovodstva nezakonito.

Vladu Vojvodine niko nije konsultovao

Podsetimo, inicijative za prodaju Luke Novi Sad pokretane su ranije, prevashodno dok je ministar u bivšoj Vladi bio Mlađan Dinkić, koji je želeo da novosadsku luku kupi francuska kompanija CFNR.

Prodaja novosadske luke zaustavljena je upravo intervencijom pokrajinskih organa, zahvaljujući čemu je Luka Novi Sad ostala u povoljnijem statusu u odnosu na ostale međunarodne luke u Srbiji, a prodaja se nije pominjala sve do smene vlasti na republičkom nivou.

Luka je nastavila da radi sa profitom, a ova godina je bila najbolja u istoriji preduzeća.

Ministarstvo saobraćaja Srbije saopštilo je krajem juna da je francuska firma CFNR zainteresovana za učešće u gradnji luka u Novom Sadu i Apatinu, a dugo su se „lomila koplja“ između ovog ministarstva i Ministarstva saobraćaja oko nadležnosti nad Lukom Novi Sad.

Za novosadsku luku bila je zainteresovana i azerbejdžanska državna kompanija, čiji su predstavnici pre dve godine održali sastanak u tajnosti sa tadašnjim ministrom infrastrukture Milutinom Mrkonjićem.

Mlađan Dinkić interesovanje za prodaju Luke Novi Sad stranim investitorima pokazao je nedugo posle ponovnog sedanja u ministarsku fotelju, kada je bilo reči o tome da će novosadska luka biti deo „dila“ sa Al-Dahrom iz Ujednjinih Arapskih Emirata.

Od 10 međunarodnih luka u Srbiji, osam je privatizovano, a preostale državne luke nalaze se u Apatinu i Novom Sadu.

Miodrag Sovilj (021) 

 

Direktor Slobodne zone se plaši da ih ne zadesi scenario Luke Novi Sad

Direktor Slobodne carinske zone u Novom Sadu Srđan Egić, čiji je kompleks nedavno spojen sa Lukom Novi Sad u okviru robno-transportnog centra, nada se da preduzeće koje vodi neće zadesiti „lučki scenario“.

U izjavi agenciji Beta, Egić je jučerašnje preuzimanje Luke Novi Sad okarakterisao kao „oružani prepad“ i naveo da je zbog toga u najmanju ruku šokiran.

„Vest da je Luka Novi Sad preuzeta u jednom, slobodno ga možemo nazvati oružanom prepadu, zaista je zaprepašćujuća. Šokiran sam i kao ekonomista i predstavnik privrede“, rekao je direktor Slobodne zone, čiji je Luka Novi Sad jedan od akcionara.

Egić je rekao da je juče dobio mnogo poziva stranih partnera i ambasadora zemalja koje vrše transport dunavskom trasom i izrazio nadu da njegovo preduzeće, koje takođe posluje sa profitom, neće zadesiti „lučki scenario“.

„Da li je to što i mi uspešno poslujemo motiv da se nemile scene dogode i kod nas, ja o tome ne smem ni da mislim. Kao javno odgovoran čovek ja to ne smem da očekujem, ali, kao što smo videli, sve je moguće“, rekao je Egić.

Prekinut štrajk u Luci Novi Sad

Štrajk zaposlenih u Luci Novi Sad prekinut je danas u 17 časova nakon što je postignut dogovor predstavnika sindikata i novog rukovodstva preduzeća.

Novoizabrani direktor Luke Novi Sad Aleksandar Milovančev potvrdio je da je postignut dogovor sa predstavnicima sindikata, da Luka od 17 časova radi punim kapacitetom i da su zaposleni na svojim radnim mestima, prenosi Radio-televizija Vojvodine.

Predsednik sindikata u Luci Novi Sad Zvonimir Matković takođe je potvrdio da je došlo do dogovora između sindikalaca i novog rukovodstva u preduzeću.

Matković je rekao da su radnici od novog rukovodstva dobili pismenu potvrdu da neće biti otpuštanja radnika, smanjenja plata i privatizacije Luke, što su bili glavni razlozi stupanja u štrajk.

(Beta)  

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga