Lučić: Srbija nema dovoljno radiologa

Školovanje radiologa je skupo i dugotrajno, a značajan broj onih koji se iškoluju i obuče za radiologe u Srbiji, potom odlaze da rade u inostranstvo

07. nov 2012

Predsednik Udruženja radiologa Srbije Miloš Lučić upozorio je danas, povodom Prvog internacionalnog dana radiologije, na činjenicu da u Srbiji nema dovoljno radiologa.

„Školovanje radiologa je skupo i dugotrajno, a značajan broj onih koji se iškoluju i obuče za radiologe u Srbiji, potom odlaze da rade u inostranstvo“, rekao je Lučić agenciji za Autonomiju.

On je dodao da se mora podići svest o ovom problemu, imajući u vidu značaj radiologije u pravovremenom i sigurnom dijagnostifikovanju tretmanu pacijenata.

Sutra će po prvi put u istoriji biti obeležen Internacionalni dan radiologije. Taj datum je odabran jer je 8. novembra 1895. godine Vilhelm Konrad Rentgen otkrio postojanje iks-zraka.

Cilj ustanovljavanja ovog dana je da se istakne suštinska uloga radiologa kao važnog elementa medicinskog tima u različitim kliničkim scenarijima, kao i na visoke edukativne i profesionalne standarde koji se zahtevaju od osoblja koje radi na polju medicinskog imidžinga.

Internacionalni dan radiologije ustanovili su Evropsko udruženje radiologa (ESR), Udruženje radiologa Severne Amerike (RSNA) i Američki koledž za radiologiju (ACR), a u obeležavanju učestvuje i Udruženje radiologa Srbije.

Tema Prvog internacionalnog dana radiologije je onkološki imidžing, s ciljem da se istakne značajna uloga koju igra radiologija u svim fazama borbe protiv karcinoma, od rane detekcije i prevencije do monitoringa terapije.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga