Lučić: Ako se utvrde falsifikati, ponovo prebrojati sve glasove

"Ako se falsifikuju izborni rezultati, nama izbori ne trebaju. Mi onda džaba bacamo pare na izbore, neka ih falsifikuju i završe taj posao"

09. apr 2017

Profesor matematike na Prirodno-matematičkom fakultetu Zoran Lučić, koji se više od decenije bavi izborima, izjavio je da tvrdnje o falsifikovanju rezultata predsedničkih izbora moraju biti zakonski ispitane i dodao da, ukolik se utvrde nepravilnosti na pojedinim biračkim mestima, moraju da se obave provere na svim biračkim mestima i da se utvrde pravi rezultati predsedničkih izbora.

Povodom navoda izbornog štaba Saše Jankovića da su kontrolom 25 biračkih mesta došli do dokaza da su Aleksandru Vučiću pripisana 964 glasa više nego što je dobio i to falsifikovanjem zapisnika, te da se može zaključiti da je na izborima potencijalno pokradeno 319.000 glasova, Lučić je rekao da računica nije bitna već dokazi.

Lučić je za portal Insajder.net kazao da računica koju je izveo izborni štab Saše Jankovića nije ni od kakvog značaja, ali njihove tvrdnje da imaju dokaze da su zapisnici sa biračkih mesta falsifikovani, što je krivično delo, moraju biti proverene u skladu sa zakonom.

„Ono što su oni utvrdili, koliko razumem, da Vučić nije dobio onoliko glasova koliko je navedeno u zapisnicima sa pojedinih biračkih mesta. Dakle, neko je falsifikovao zapisnik, nije ništa gurano u kutije. Odgovorne na ovim biračkim mestima je, prema onome što je utvrdio Jankovićev štab, bilo baš briga šta je u kutijama. Bilo je važno samo da sastave zapisnik iz kog se vidi kako je dobar Vučićev rezultat, iako taj rezultat ne odgovara broju glasova u biračkim kutijama“, naveo je Lučić.

Uz ocenu da je falsifikovanje zapisnika „apsolutno neoprostivo“, Lučić je kazao da je od presudne važnosti da reaguju nadležne državne institucije.

„To mora zakonski da se goni. Vučić lično mora da uhvati ljude koji su falsifikovali zapisnike na biračkim mestima. Ako to ne uradi, ova država je u ozbiljnoj opasnosti. To znači da niko ne štiti zakonitost u ovoj državi. Odlučiti da se ne goni zakonski takva stvar to je apsolutno neoprostivo. Znači da više nikad nećemo imati poverenja u ljude koji sede na biračkim mestima. To znači da džaba izlazimo na izbore. Ako se falsifikuju izborni rezultati, nama izbori ne trebaju. Mi onda džaba bacamo pare na izbore, neka ih falsifikuju i završe taj posao. Ovo mora zakonski da se goni, računica nije bitna“, rekao je Lučić.

On smatra i da je, ukoliko se utvrdi da je tačno da su zapisnici na pojedinim biračkim mestima falsifikovani, neophodno da se obavi provera na svim biračkim mestima i da se utvrde prave činjenice, odnosno pravi rezultati predsedničkih izbora.

(Beta, foto: Medija centar)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga