LSVO: Pisma Verbiću sve dok ne odgovori

Studenti u Srbiji se školuju za oko 140 nepostojećih zanimanja

25. feb 2015

Omladina Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSVO) uputila je danas pismo ministru prosvete Srđanu Verbiću u kojem ga poziva na hitnu reakciju i sastanak budući da se na državnim i privatnim fakultetima u Srbiji studenti školuju za oko 140 nepostojećih zanimanja, saopšteno je iz te stranke.

LSVO je poručila da će novo pismo poslati i sutra, odnosno svakog dana, dok ministar ne odgovori.

U obraćanju omladine LSV Verbiću ponovo se upozorava da zvanični Šifrarnik zanimanja, koji datira iz 1992. godine, iako dopunjen 1998. godine, nije usaglašen sa Zakonom o visokom obrazovanju iz 2005. godine.

Ligaši su ocenili da zato u šifrarniku nedostaju brojna zvanja koja se stiču školovanjem po Bolonjskom procesu, a imaju prefiks diplomirani, inženjer ili menadžer.

Kao primer navodi se zanimanje diplomirani menadžer u hotelijerstvu i turizmu.

„Ako neko od vaših saradnika ili iz nadležnih službi kaže da je od Šifrarnika zanimanja važnija Lista zanimanja, znajte da 79 zanimanja ni tamo nije zavedeno. Zbog svega toga još 6. novembra 2013. godine Omladina LSV uputila je pismo tadašnjem ministru prosvete Tomislavu Jovanoviću s molbom za sastanak. Nije nam ni odgovorio, a problem ni do danas nije rešen“, navela je LSVO.

U toj stranci su dodali da je, u međuvremenu, nova generacija studenata upisala fakultete i počela da studira za nepostojeća zanimanja, te da se ne zna koliko ih je završilo i steklo diplome sa kojima ne može da se zaposli.

„Uloženom trudu, radu i vremenu studenata treba dodati i sva finansijska izdvajanja koja imaju oni i njihovi roditelji. Studiranje je koštalo i košta.  Apelujemo da utičete na sve nadležne da se ovo promeni“, poručila je omladila LSV Verbiću.

„Zbog lošeg iskustva s prethodnim ministrom i činjenice da vremena za čekanje nema jer se bliži još jedan upisni rok, pisaćemo vam svakog dana dokle god ne dobijemo odgovor“, poručila je omladina LSV.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga