LSV: Žrtve nasilja nisu dovoljno zaštićene novim zakonom

"U ovoj godini ubijene 23 žene i sedam muškaraca, a zločini su najbrutalniji do sada"

11. dec 2018

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je danas da je kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ ove godine pokazala koliko institucije koje su uključene u primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici nisu dovoljno spremne za njegovu potpunu primenu.

“Sudeći po naslovima u rubrikama crne hronike, a i po saopštenjima predsednice Saveta za suzbijanje nasilja u porodici, u ovoj godini ubijeno 23 žena i sedam muškaraca, zločini su najbrutalniji do sada, a podaci nisu obuhvatili celu godinu”, navela je u saopštenju za javnost republička poslanica LSV-a Nada Lazić.

Dodala je da je od izuzetne važnosti dosledna primena zakona, informisanje i koordinacija svih postupajućih službenika koji učestvuju u njegovoj primeni, kroz rad policijskih uprava, centara za socijalni rad, javnih tužilaštava, sudova i zdravstvenih ustanova.

“Stoga insistiramo da Savet za suzbijanje nasilja u porodici izveštaj podnese Skupštini Srbije. Tom prilikom, resorni ministri moraju predložiti projekciju sredstava za obuku zaposlenih, radi potpune i sadržajne primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici. Saradnja na lokalnom nivou mora doprineti efikasnijoj borbi protiv nasilja u porodici i partnerskim odnosima. Samo na taj način, koordinacijom organa koji postupaju u borbi protiv nasilja, može se pružiti adekvatan odgovor na nasilje i podrška žrtvama”, navela je Nada Lazić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga