LSV : Zbog loše protivgradne zaštite poljoprivrednici trpe ogromne štete

"Naš sistem raspolaže sa oko 35% od potreba za raketama"

06. apr 2019

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopštila je danas da potrebno doneti nov zakonski okvir kojim bi sistem zaštite od grada bio unapređen i time izbegnute ogromne štete u poljoprivrednoj proizvodnji.

Ta stranka navela je i da je potrebno mnogo jasnije regulisati ulogu AP Vojvodine i lokalnih samouprava u tom sistemu, dodavši da rešenja koja su bila na snazi u vreme SFRJ mogu biti dobra osnova za izradu novih propisa.

„Ogromne štete na poljoprivrednim imanjima signal su da se nešto mora uraditi. Za odbranu pet miliona hektara poljoprivrednog zemljišta, od kojih je 1,8 miliona u AP Vojvodini, potrebno je oko 25.000 raketa. Procene su da naš sistem protivgradne zaštite raspolaže sa oko 35% od potreba za raketama„, ukazuje se u saopštenju i dodaje da je nedavno i Državna revizorska agencija ukazala da je sistem protivgradne zaštite nedovoljno kvalitetan.

LSV napominje i da značajan problem predstavlja manjak raketa, njihova loša distribucija, ali i neadekvatno održavanje lansirnih stanica, te problem obučenosti i finansijske nemotivisanosti strelaca na stanicama.

U saopštenju se navodi da LSV već godinama ukazuje na veoma loše stanje sistema protivgradne odbrane u zemlji, zbog čega poljoprivredni proizvođače svake godine trpe ogromne štete od grada.

Štete se mere milijardama dinara, što predstavlja veliki udar na celokupnu privredu Srbiji, jer se zna da veliki deo našeg bruto domaćeg proizvoda dolazi baš iz poljoprivredne proizvodnje“, ukazuje ta stranka.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga