LSV: Zaustaviti gašenje svinjarstva efikasnim planom i subvencijama

Kao ilustraciju teškog stanja u svinajsrtvu LSV naveo podatak da je trenutno cena žive vage svinja jeftinija od najjeftinijih cigareta

11. feb 2021

Liga socijaldemokrata Vojvodine zatražila je danas od države da formira stručni tim koji bi pronašao rešenje za trenutno alarmantno stanje u oblasti stočarstva, zbog realne pretnje gašenja proizvodnje svinja.

Ta stranka ocenjuje da se zbog niske otkupne cene, a visokih troškova proizvodnje, sve više stočara odlučuje se da odustane od gajenja svinja.

„Na samom pragu odobrenja za izvoz svinja u EU bilo bi žalosno da se još jedna tradicionalna grana proizvodnje u Srbiji ugasi“, navodi se u saopštenju.

LSV je podsetio da se stočarstvo u Evropi subvencioniše i na nivou nacionalnih država, a uspostavljena je i „Zajednička poljoprivredna politika“ na nivou Evropske unije, koja predstavlja zajednička pravila za programe direktne podrške za poljoprivrednike.

„Pozivamo državu da pronađe rešenje, koje bi omogućilo našim proizvođačima svinja da prevaziđu ovu krizu i nakon toga nastave svoju proizvodnju za naše i evropsko tržište. Situacija u kojoj se našla naša proizvodnja svinja zahteva brzu i energičnu akciju, kako se ova poljoprivredna grana ne bi potpuno ugasila“, ocenjuju u LSV-u.

Kao ilustraciju teškog stanja u svinajsrtvu naveli su podatak da je trenutno cena žive vage svinja jeftinija od najjeftinijih cigareta.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Čestitka
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga