LSV: Zakon o pomoći porodicama diskriminiše i decu sa inveliditetom

"Republičke institucije postavljaju nemoguće uslove i otežavajuće okolnosti za sticanje bilo kakvog prava"

26. dec 2018

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je danas da Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom, osim trudnica i majki, štetu nanosi i deci sa smetnjama u razvoju ili nekim oblikom invaliditeta i njihovi roditelji.

LSV je upozorila da su izmene Zakona o finansijskoj podršci stavile u nepovoljan položaj nekoliko hiljada roditelja dece s invaliditetom u Srbiji, jer su do izmene Zakona, oni imali pravo na naknadu za bolovanje do pete godine deteta i naknadu za tuđu negu deteta s teškoćama u razvoju.

„Nadležni organi koji odlučuju o ovom pitanju, moraju razumeti da je u pitanju svega nekoliko hiljada porodica. Ako predstavnici Ministarstva u bilo kom trenutku sumnjaju u status ovih porodica, mogu proveriti nalaze interresornih komisija sačinjenih od lekara i stručnih lica koje su sami postavili“, apeluje se u saopštenju LSV.

Dodaje se da se republičke institucije i organi ponašaju nepoverljivo prema sopstvenim građanima, postavljajući nemoguće uslove i otežavajuće okolnosti za sticanje bilo kakvog prava, u ovom slučaju za tuđu negu i pomoć.

„Prvo su trudnice optuživane da su organizovane u takozvanu ‘mafiju’, a sada se roditeljima dece sa teškoćama u razvoju i invaliditetom odgovara da zloupotrebljavaju budžet države po dva osnova. Šta je sledeće“, upitala je LSV.

Ta stranka je poručila da Ministarstvo za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u najkraćem roku mora ispraviti greške načinjene poslednjom izmenom Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom i „ponašati se odgovorno prema građanima“.

Ustavnom sudu je u septembru podneta inicijativa za ocenu ustavnosti tog zakonskog rešenja, a od septembra se održavaju i protesti širom Srbije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga