LSV: Zagađenu vodu pije 653 hiljade građana Vojvodine, a dajemo donacije Republici Srpskoj

"U 102 grada, varošice i sela u Vojvodini koristi se voda za piće sa arsenom"

09. apr 2018

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) upozorila je danas da se u 102 grada, varošice i sela u Vojvodini koristi voda za piće sa arsenom i pozvala pokrajinskog premijera Igora Mirovića da saopšti javnosti da li i šta konkretno Pokrajinska vlada preduzima u vezi sa činjenicom da 653 hiljade građanki i građana Vojvodine pije vodu sa arsenom.

„Kako je moguće da se iz budžeta Republike Srbije donira pet miliona evra Republici Srpskoj, izdvaja 500 hiljada evra za gradnju hramova u Bosni i Hercegovini, da se kupuju borbeni helikopteri od Rusije, dok se u 102 grada, varošice i sela u Vojvodini koristi voda za piće sa arsenom?“, istakla je predsednica Stručnog saveta za zaštitu životne sredine LSV Nataša Lalić u pisanoj izjavi.

Ona je poručila da pokrajinska vlast ne može da ćuti o ovom problemu i čeka da ga neko drugi reši, te pozvala Mirovića, koji je pokrajinski premijer i potpredsednik Srpske napredne stranke (SNS) preuzme odgovornost i počne hitno da ga rešava i da se svim ugroženim građanima u međuvremenu obezbedi ispravna voda za piće.

„Šta još treba da se dogodi da bi pokrajinska vlast izašla u javnost sa preciznim podacima o tome kada i kako misli da učini da se to pitanje reši?“, dodala je.

Ona je zapitala da li su i šta konkretno preduzeli pokrajinski sekretarijati za zdravstvo i zaštitu životne sredine u vezi sa činjenicom da je u Novom Bečeju koncentracija arsena 27 puta veća od maksimalne dozvoljene, a u Zrenjaninu 19 puta veća, te kada će biti završeni i kompletirani pogoni za prečišćavanje vode u Kikindi i Novom Bečeju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga