LSV: Za Vulina je lustracija, a ne fotelja u Vladi Srbije

"Bez lustracije Srbija nema šanse da postane normalno društvo”

04. feb 2017

Liga socijaldemokrara Vojvodine (LSV) ocenila je danas da za ministra u Vladi Srbije Aleksandra Vulina “nije fotelja”, već je trebalo da bude lustriran.

“Da je bilo više sluha kada je LSV još 2000. godine zahtevao zabranu SPS-a, JUL-a, SRS-a i ŠJ-a, ili da je u Srbiji bilo lustracije, na kojoj LSV godinama insistira, taj čovek danas ne bi mogao da bude ministar. Bez lustracije Srbija nema šanse da postane normalno društvo”, poručila je u saopštenju za javnost članica Predsedništva LSV Maja Sedlarević.

Ona je podsetila da se prvih dana februara navršava 20 godina od razbijanja demonstracija građana Beograda protiv izborne krađe, koju je organizovala vlast Slobodana Miloševića i Mirjane Marković.

“Činjenica da Aleksandru Vulinu ni 20 godina nije bilo dovoljno da se izvini zbog izjave koja je ušla je u anale bahatosti, sramote i najcrnjih stranih mračnih devedesetih, pokazuje da se on nikada nije pokajao zbog svoje prošlosti”, ocenila je Maja Sedlarević.

U noći između 2. i 3. februara 1997. godine policijske snage su grubo nasrnule na demonstrante, a epilog je veliki broj pretučenih i povređenih građana pa je 29 ljudi zatražilo pomoć u Urgentnom centru.

Policija je na minus šest stepeni Celzijusa demonstrante polivala hladnom vodom.

Aktuelni ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalana pitanja, koji je tada bio visoki funkcioner Jugoslovenske levice (JUL), Aleksandar Vulin tada je izjavio: „Priče o tome da su na minus šest stepeni građani polivani hladnom vodom nemaju osnova. Zar je trebalo da ih polivaju toplom vodom?”

“Takođe, da je lustriran, Vulin ne bi bio u prilici da marta prošle godine, kao ministar poruči da je ‘svaki neprijatelj Slobodana Miloševića bio i istinski neprijatelj Srbije’. I bilo bi više onih koji poput LSV još pamte i podsećaju šta je bio Miloševićev režim i protive se njegovom obnavljanju”, navela je Maja Sedlarević.

LSV: Stefanoviću, manje parada a više rada

Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Jovanović pozvao je danas ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojšu Stefanovića da organizuje manje parada i da se posveti rešavanju problema bezbednosti u Vojvodini.

“U poslednjih šest meseci Novi Sad, ali i drugi krajevi Vojvodine postali su pravo bojno polje obračuna kriminalnih grupa. Ako alarm za hitnu i oštriju reakciju nadležnih nije bio obračun navijača, prebijanje i ubistvo ispred kafića, svirepi napad na pripadnika Žandarmerije, onda je trebalo da bude pucnjava u neposrednoj blizini škole. Šta radi policija dok se sve to događa?”, upitao je Jovanović u saopštenju za javnost.

Podsetio je da, istovremeno dok se dešavaju kriminalni obračuni, Ministarstvo unutrašnjih poslova organizuje smotru opreme i policijskih snaga u gradovima Vojvodine pa je tako ovog vikenda građanima Zrenjanina predstavljena obučenost Žandarmerije i Specijalnih antiterorističkih jedinica.

“LSV pita ministra unutrašnjih poslova u Vladi Srbije Nebojšu Stefanovića: Gde su te jedinice kada se u Novom Sadu puca ispred škola ili ubija u kafanama? Smotre i paradiranja su jedno, a sigurnost građanki i građana nešto sasvim drugo”, poručio je Jovanović.

On je pozvao Stefanovića da preduzme sve odgovarajuće mere da se reši problem bezbednosti u Novom Sadu i podsetio da je stepen bezbednosti u Novom Sadu i celoj Vojvodini bio izuzetno visok, dok je postojala policija pod ingerencijama pokrajinskih organa.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga