LSV: Za poverenika izabrati ličnost koja nije povezana sa političkim strankama

“Insistiramo na pokretanju postupka kojim se posledično garantuje i kontrola rada institucija, kroz instituciju poverenika i rad njegove kancelarije”

19. juna 2019

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) založila se danas da kandidat za poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti treba da bude ona ličnost koja nije povezana sa političkim strankama.

“Jedan od važnih preduslova koji ćemo podržati kod kandidata, jeste iskustvo saradnje sa civilnim sektorom, što je znak vraćanja poverenja u politički sistem, kroz uključivanje građana i građanki. U cilju osnaživanja nezavisnih institucija, partijski interesi moraju pasti u drugi plan, zbog čega ćemo podržati ideju o izboru jednog kandidata u izboru poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti”, navela je u saopštenju za javnost funkcionerka LSV-a Ana Pataki.

Dodala je da je neophodno da kandidat ima relevantno stručno znanje i iskustvo u oblasti zaštite podataka o ličnosti i pristupa informacijama od javnog značaja, kao i da to bude osoba sa integritetom neophodnim za obavljanje kontrole i nadzora rada drugih državnih organa.

LSV je protestovala zbog činjenice da od decembra 2018, kada je istekao mandat prethodnom povereniku Rodoljubu Šabiću, još uvek nije izabran novi.

“Insistiramo na pokretanju postupka kojim se posledično garantuje i kontrola rada institucija, kroz instituciju poverenika i rad njegove kancelarije”, kazala je Ana Pataki i poručila da proces izbora poverenika mora biti javan, otvoren za sve građane i građanke i organizacije, kao i da Odbor za kulturu i informisanje osigura “fer uslove za takmičenje”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga