- Autonomija - https://www.autonomija.info -

LSV: Za deset godina 385.000 građana manje – zbog centralizacije

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) iznela je danas podatke o padu broja stanovnika u pojedinim delovima Srbije i Vojvodine i ocenila da je takvom trendu doprinela centralizacija države i neravnomeran ekonomski razvoj.

Podaci Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanovi? Batut“, koje je LSV iznela, pokazuju da je u Srednjebanatskom regionu broj stanovnika od 2011. do 2016. godine pao za 10.000.

„Batut“ je procenio da se u periodu od 2006. do 2016. godine broj stanovnika u Srbiji smanjio za 385.000, što kako LSV ocenjuje „predstavlja grad veli?ine Novog Sada“.

„Visok stepen centralizacije u Srbiji je doprineo naglom pražnjenju ruralnih krajeva zemlje, ali sve više i gradova. Selima, lokalnim samoupravama i regionima u našoj zemlji nisu potrebni marketinški nastupi ministara, nego kvalitetne sistemske promene, koje ?e omogu?iti njihov brži razvoj“, naveo je LSV u saopštenju.

Ta stranka je upozorila da novi Ustav Srbije mora biti moderan i doneti „temelj decentralizacije“, a prate?i zakoni moraju detaljno oja?ati poziciju nižih nivoa vlasti.

„Bez sistemskih promena, Srbija ?e sve više biti samo glavni grad Beograd, sa kulama, fontanama i poslovnim centrima, a ostatak zemlje ?e postajati pust“, ocenila je LSV.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!