- Autonomija - https://www.autonomija.info -

LSV: Vreme ističe, sprečiti prodaju zemlje strancima

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) danas je ponovo pozvala predsednicu Skupštine Srbije Maju Gojković i ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da se sazove sednica na kojoj bi se obavila rasprava i bila doneta odluka o zabrani prodaje zemlje strancima, kroz izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

“Preostalo je još svega 135 dana do 1. septembra 2017. godine kada stupa na snagu odredba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, koja omogućava državljanima EU da kupuju zemlju na teritoriji Srbije, pod istim uslovima kao i naši državljani. Još jednom upozoravamo na to da bi svaki dan posle 1. septembra bio katastrofalan, jer bi državljanima EU zemlja bila jeftina spram njenih cena u EU i da bismo ubrzo postali gosti i nadničari na rođenoj zemlji”, navodi se u saopštenju za javnost, koje je potpisao potpredsednik LSV Branislav Bogaroški. 

Podsetio je da je ministar Nedimović nedavno najavio da će zakon biti izmenjen na vreme i skrenuo pažnju na činjenicu da je tog vremena sve manje i da je neophodno da prethodno organizuje sastanak sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika i predoči im sva rešenja koja planira.

“Na žalost, koncept koji je ministar iznosio u vreme predizborne kampanje i pauze u radu parlamenta, vladajuća većina kojoj pripada je odbila pre dve godine zbog čega je izgubljeno dragoceno vreme da se zaštiti interes države i domaćih poljoprivrednika”, naveo je Bogaroški.

Podsetio je da je LSV decembra 2015. podnela niz amandmana na izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, među kojima je bio i predlog za primenu slovačkog modela, koji podrazumeva da stranac može kupiti zemlju pod uslovom da tu živi deset godina, da se tri godine bave poljoprivredom i da im nadležni državni organ izda neophodnu dozvolu da kupe zemlju.

“Sve te amandmane nadležni skupštinski Odbor za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu je odbio, a Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo je izneo da se radi o nepotpunim amandmanima“, naveo je Bogaroški.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!