LSV: Vratiti Vojvodini nadležnosti u oblasti nauke

Osnovati vojvođanski institut za društvene nauke

09. nov 2015

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je danas da toj pokrajini budu vraćene nadležnosti u oblasti nauke, jer pokazuje veoma značajne rezultate u različitim naučnim i tehnolosskim oblastima.

LSV je u saopštenju za javnost povodom 10. novembra, Svetskog dana nauke, naveo da je Vojvodina u proteklih godinu dana osnovala Biosens institut koji predstavlja jedno od najvećih naučnih dostignuća u Srbiji i koji će prerasti u evropski centar izvrsnosti i koji je već dosad privukao desetine milione evra iz evropskih fondova za nauku.

“Novi Sad je centar IT sektora u našoj zemlji. Dalji podsticaj razvoja ove grane morao bi biti među prioritetima aktuelne kao i buduće pokrajinske administracije. Vojvodina ne sme biti samo sirovinska baza, niti isključivo poljoprivredni region, iako je poljoprivreda njena strateška grana”, piše u saopštenju koje je potpisao Stručni savet za nauku i tehnološki razvoj LSV.

Ta stranka se založila i za osnivanje vojvođanskog instituta za društveno-humanističku misao i podsetila da u u Beogradu postoji 27 instituta sa takvim predznakom.

“Borimo se i borićemo se za to da Vojvodina u budućnosti koncentriše svoje potencijale u osnivanje instituta i u drugim naučnim oblastima”, najavio je LSV i založio se i za osnivanje istraživačkog centra za mlade talente i centra za promociju nauke.

“Mladi ljudi sve frekventnije napuštaju Vojvodinu već tokom studija, a vrlo često nakon završetka odlaze u inostranstvo ili u Beograd, u potrazi za poslom. Ukoliko se takva praksa nastavi, Univerzitet u Novom Sadu u narednih deset godina će ostati bez više od trećine od sadašnjeg broja studenata”, ocenjuje se u saopštenju.

Podseća se da je u drugoj polovini 20. veka, dok je Vojvodina imala svoju autonomiju, nadležnosti i izvorne prihode, osnovan Univerzitet u Novom Sadu, kao i desetine instituta, Vojvođanska akademija nauka i umetnosti, a izgrađen je i univerzitetski kampus.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga