LSV: Vratiti lokalnim samoupravama oduzete ingerencije i novce

"Opštine i gradovi ostali bez velikog dela prihoda"

29. apr 2018

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopštila je danas da vlasti u Srbiji svakodnevno krše Evropsku povelju o lokalnim i regionalnim vlastima koju je država ratifikovala 2007.godine i koju je kao članica Saveta Evrope obavezna da poštuje.

Pokrajinska poslanica LSV Sandra Ristić pozvala je državne organe da prekinu ovakvu praksu i da loklanim samoupravama vrate oduzete ingerencije i novac, a ministri da počnu da rade posao koji im je poveren.

U delovanju ministara u Vladi puno je marketinga, a malo konkretnih rezultata. Poslednje najave Branka Ružića, ministra državne uprave i lokalne samouprave, da će izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o državnoj upravi doći do suštinskih promena i efikasnog sistema, samo su pokušaji da se stanje sistema prikaže u mnogo boljem svetlu“, navela je ona u saopštenju.

Ona podseća da je Ružić izjavio da će Indeks dobre uprave na lokalnom nivou vlast približiti građanima, ali da se pokazalao da je „i ova priča o reformama samo je još jedna od slika lutanja u procesu poboljšanja pozicija loklanih vlasti u političkom sistemu Srbije“.

„Ministar Ružić bio je veoma tih kada su izmenama Zakona o finansiranju lokalnih vlasti opštine i gradovi ostali bez velikog dela prihoda. Ministar Ružić je tih i kada se govori o promenama Ustava Srbije i nije se čula niti jedna jedina njegova ideja o decentralizaciji“, ukazuje Sandra Ristić.

Dodaje i da je ministar Ružić „posebno tih kada Vlada u nekoliko meseci dva puta izdvaja sredstva iz tekuće budžetske rezerve za grad Beograd, kojem je od svih sredina u Srbiji pomoć najmanje potrebna“.

U saopštenju se navodi da je poznato da je Socijalistička partija Srbije, kojoj Ružić pripada, devedesetih godina započela proces uništavanja lokalnih samouprava, ali da se ta politika i sada nastavlja.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga