LSV: Vratiti jezik društvene sredine u osnovne škole

Srušiti barijere među mladim građanima Vojvodine

20. feb 2015

Republički i pokrajinski poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), Olena Papuga i Aleksandar Marton uputili su zahtev ministru prosvete Srđanu Verbiću i pokrajinskom sekretaru za obrazovanje Mihalju Njilašu sa zahtevom da se u što kraćem roku u vojvođanske osnovne škole uvede izučavanje jezika društvene sredine.

Aleksandar Marton je na konferenciji za novinare povodom sutrašnjeg obeležavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika rekao da je jezik društvene sredine izučavan u osnovnim školama u Vojvodini sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, što se, kako je ocenio, pokazalo kao izuzetno dobro, jer su tada rušene sve barijere među mladim građanima.

On je podsetio da je pre pet meseci Odbor za obrazovanje Skupštine Vojvodine usvojio zaključak kojim se sugerisalo Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine da se izučavanje jezika društvene sredine uvede kao ogledni predmet za osnovce širom Vojvodine.

Međutim, kako je rekao, od tada se nije ništa pomerilo sa mrtve tačke, pa su Papuga i on bili primorani da se i ovim putem obrate ministarstvu i sekretarijatu.

“Mladi Srbin je učio o kulturi i jeziku njegovog komšije Mađara, Slovaka ili Rumuna. Nažalost, tada su nastupile i devedesete godine, a suživot i tolerancija su ustupile mesto netoleranciji i nacionalizmu pa je jezik društvene sredine devedesetih godina prestao da se izučava u osnovnim školama u Vojvodini”, kazao je Marton.

Narodna poslanica LSV Olena Papuga je na srpskom i na rusinskom jeziku ukazala da je nekada bilingvalnost, barem na teritoriji Vojvodine, bila “normalna stvar” i da su građani i građanke govorili po dva ili tri jezika.

Papuga je istakla i da jezik društvene sredine nije služio samo za sporazumevanje, već i za međusobno poznavanje različitih kultura koje se prožimaju kroz Vojvodinu.

Ona je naglasila i da je njegovo izučavanje bilo u vreme pune autonomije Vojvodine, a da je, nakon što je devedesetih ukinut, nastalo međusobno nerazumevanje i nepoznavanje.

“To je dovelo do toga da deca rođena nakon 1990. ne poznaju ni jezik ni kulturu svog komšije, pa u multinacionalnim sredinama dolazi do netolerancije, što u Vojvodini nikada ranije nije bio slučaj”, kazala je Papuga.

Pored Martona i Papuge, medijima su se obratili i funkcioneri LSV Jan Litavski, na slovačkom, Tibor Vaš, na mađarskom, Vladimir Kranjčević na hrvatskom i Krcun Kračun na rumunskom jeziku.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga