LSV: Vratiti Elektrovojvodinu

"Glavnu reč vode japiji u Beogradu, sa političkim vezama”

30. maj 2017

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je danas Pokrajinsku vladu da se zauzme za vraćanje Elektrovojvodine, koja je pre dve godine ugašena.

“Činjenica je da je u Novom Sadu prošle godine otvoren Nacionalni dispečerski centar, ali je sve drugo centralizovano, a prema nekim podacima budžet Vojvodine je godišnje slabiji za više od milion evra, odnosno 143 miliona dinara koliko se slivalo na ime poreza na dobit”, piše u saopštenju koje je potpisao pokrajinski poslanik LSV Robert Kolar.

On je naveo da su imovinu Elektrovojvodine, koja je pre dve godine centralizovana u “famoznoj” reorganizaciji Elektroprivrede Srbije (EPS), stvarali građani Vojvodine i da je vojvođanska administracija dizala kredite i zaduživala se kako bi se u pokrajini izgradio elektroenergetski sistem.

“Elektrovojvodina je preduzeće koje je uspešno poslovalo više od pola veka, koje je najviše ulagalo u investicije i modernizaciju, imalo najkvalitetniji nivo distribucije pa samim tim imalo i najbolju naplatu od svih drugih sistema u EPS-u”, rekao je Kolar.

Ocenio je da su stručnjaci i inženjeri koji su decenijama brinuli o razvoju i mladi ljudi koji su školovani da ih naslede u tom iskustvu, danas u zapećku, dok glavnu reč vode “japiji u Beogradu, sa političkim vezama”.

“Iz Beograda se definitivno ne vide kvarovi niti potrebe stručnjaka na terenu, a pogotovo izostaje potreba za ulaganjem u eletronergetski sistem u Vojvodini na način i tempom kako je to nekada rađeno. Ostala je samo potreba za centralizovanim javnim nabavkama”, kazao je Kolar.

Dodao je da o učinku reorganizacije EPS-a najbolje svedoče “preslabi efekti u smanjenju broja zaposlenih sa izmišljenim radnim mestima”, kao i afere bez jasnog epiloga, među kojima je i ona od zimus, kada je EPS sklopio sporazum za očitavanje potrošene električne energije po duplo većoj ceni u odnosu na srednju vrednost dotadašnjih cena.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga