LSV: Vratićemo PIO fond Vojvodine

Penzioni fondovi su prazni i ne zna se gde je nestao novac

26. mar 2016

Predsednica Kluba penzionera Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nada Lazić ocenila je danas da su penzioni fondovi prazni i da se ne zna ko je kriv za to i gde je nestao novac.

Ona je u pisanoj izjavi istakla da je nedopustivo da penzije budu budžetska stavka i da se na penzionerima štedi.

Lazić je dodala i da LSV insistira da se ponovo vrati novac u penzione fondove i da se ponovo formira PIO Fond Vojvodine.

„Početkom devedesetih, ukinut je vojvođanski Fond za penziono invalidsko osiguranje koji je bio jedan od najboljih u ondašnjoj SFRJ. U trenutku kada je usisan u republički fond, imao je četiri penzije rezerve. Taj novac posle je nestao. Hoćemo da se utvrdi gde je taj novac i da vratimo PIO Fond Vojvodine“, navodi Lazićeva.

Prema njenim rečima, penzioni fond ne može biti deo budžeta i ne može njime raspolagati vlada ili država, već treba da bude zaseban fond i da svaki građanin koji uplaćuje penziono osiguranje, zna šta se s tim novcem radi. To, kako je rekla, treba da bude institucija koja će pametnim ulaganjima i kupovinom deonica, što su modeli koji postoje u svetu, oploditi taj novac koji se uplaćuje i penzioneri će biti sigurni.

Nada Lazić je upozorila i da su danas mnogi penzioneri danas na granici bede, jer od svojih malih primanja, izdržavaju decu koja su ostala bez posla ili ga još uvek nisu ni našla, pa i njihove cele porodice.

„Penzioneri se ne hrane kako treba, ne greju se kako treba, a dažbine koje treba da plaćaju, stalno se povećavaju. A da ne govorim o slobodnom vremenu, odlasku u pozorište, bioskop, koncerte. Toga su se davno odrekli“, dodala je Nada Lazić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga