LSV: Vojvodini preneti nadležnosti nad obrazovanjem na jezicima manjina

“Prava nacionalnih zajednica se nedovoljno poštuju"

26. sep 2015

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) kritikovala je danas nadležne državne organe zbog činjenice da učenici koji su pripadnici manjinskih nacionalnih zajednica ponovo dočekuju bez kompletnih udžbenika i ocenila da bi nadležnosti u toj oblasti trebalo da se prenesu na Vojvodinu.

“Svi problemi se mogu izbeći, ako se Vojvodini prenesu i vrate ingerencije sa republičkog nivoa u ovoj oblasti, jer postojeće nisu dovoljne da se na kvalitetan način radi na poboljšanju stanja”, navodi se u saopštenju za javnost LSV koje je potpisao pokrajinski poslanik Aleksandar Marton.

On je naveo da se službena upotreba jezika i pisma često svodi na “puko ispisivanje” naziva gradova i mesta na više jezika, iako u zakonu jasno piše šta sve i gde se još sve mora ispisivati jezikom i pismom nacionalne zajednice.

“Prava nacionalnih zajednica se nedovoljno poštuju i u radu državnih organa, pa problema ima čak i kod pukog ispisivanja ličnog imena u dokumentima. Pored toga, sve je više teškoća i u informisanju jer privatizacija lokalnih medija vodi u smanjenje minutaže programa na jeziku zajednica”, naveo je Marton u saopštenju povodom Evropskog dana jezika, 26. septembra.

Ocenio je da su rešenja propisana Ustavom i zakonima često “samo mrtvo slovo na papiru”, što ne doprinosi negovanju i unapređenju vojvođanske višejezičnosti.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga