LSV: Vojvodini potreban pokrajinski FZZO

LSV se zalaže za decentralizaciju na svim nivoima

07. apr 2016

Član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine Radovan Latinović izjavio je danas, povodom Svetskog dana zdravlja da je u Srbiju ušlo 500 miliona evra, a da su efekti izostali. I dalje su duge liste čekanja na svim nivoima zdravstvene zaštite.

Latinović je naveo da se čeka na lekarske preglede, dijagnostičke i terapijske procedure i da se ovaj problem može rešiti na dva načina od kojih je jedan izgradnja Kliničko-bolničkog centra (KBC) u Novom Sadu.

„Novi Sad nema opštu bolnicu, pa građani direktno odlaze na klinike Kliničkog centra i institute Vojvodine, isto kao i građani iz cele Vojvodine. KBC bi preuzeo ulogu opšte bolnice u Novom Sadu pa bi građani i građanke iz cele Vojvodine zdravstvenu uslugu tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite dobijali na vreme, bez gužve i bez liste čekanja. Drugi način rešavanja dugih čekanja na preglede i lečenje je integracija privatnog zdravstva u jedinstveni zdravstveni sistem. Veliki potencijal privatnog zdravstva na taj način bio bi dostupan svim građanima i građankama Vojvodine“ istakao je Radovan Latinović.

On je napomenuo da se LSV zalaže za decentralizaciju na svim nivoima, pa tako insistira i da AP Vojvodina, preko svojih organa, osnuje Pokrajinski fond za zdravstveno osiguranje sa statusom pravnog lica. Sredstva uplaćena u zdravstveno osiguranje, a i iz drugih izvora, postala bi izvorni prihodi samog Fonda.

Potpredsednica Foruma žena LSV Milena Popović Subić napominje da je nedopustivo da žene u 21. veku ne mogu da zakažu preventivni pregled, a kada ga zakazu na njega čekaju mesecima. Istovremeno, u Vojvodini i Srbiji se beleži porast malignih oboljenja sa povećanim smrtnim ishodom, a starosna granica obolelih od karcinoma je sve niža.

„Zato ćemo menjati propise koji regulišu zdravstveno osiguranje. Uvešćemo obavezne preventivne preglede za žene. O tim preventivnim obaveznim pregledima staraće se poslodavci za zaposlene žene, a za nezaposlene Nacionalna služba za zapošljavanje. Za žene na selu i žene ranjivih grupa obavezne preventivne preglede sprovodiće mobilni timovi zdravstvenih radnica i radnika“, navela je Popović Subić.

Dodaje da se LSV zalaže da se u obrazovni sistem, kao obavezan predmet uvede učenje o reproduktivnom zdravlju i da svaki dom zdravlja mora imati savetovalište za prevenciju bolesti i podršku osobama obolelim od malignih bolesti.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga