LSV: Vojvodina siromaši, Beograd se bogati

"Jasna je namera da se u Beogradu stvori megapolis, a da ostatak države postane retko naseljena teritorija”

10. feb 2019

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopštila je danas da su “tragični” podaci Republičkog zavoda za statistiku po kojima su novembarske zarade zaposlenih u Vojvodini za oko dve i po hiljade dinara niže od republičkog proseka i ocenila da je to posledica politike neravnomernog razvoja i favorizovanja Beograda u odnosu na ostale delove zemlje.

“I ranije smo upozoravali na drastično siromašenje Vojvodine u odnosu na grad Beograd, a poslednji statistički podaci samo potvrđuju naše stavove. Velika je greška Vojvodinu nazivati razvijenom regijom, jer je potpuno jasno da je njeno siromašenje sve izraženije. Tragična je činjenica da su samo dve lokalne samouprave u Vojvodini iznad republičkog proseka, a ostale su ispod”, naveo je u saopštenju za javnost funkcioner LSV-a Jovan Aksentijević.

Dodao je da je prosečna zarada zaposlenih radnika u Beogradu za petinu viša od republičkog proseka, dok zaposleni radnici u Baču i Titelu zarađuju za jednu petinu manje od proseka na nivou države.

“Umesto da se težište razvoja pomeri ka perifernim krajevima države, nastavlja se politika razvoja Beograda i zapostavljanja drugih krajeva države. Posle Beograda na vodi, naselja budućnosti Skajlajna i preskupe muzičke fontane, u Beogradu je zavšena izrada dozvole za izgradnju stambeno-poslovnih kula. Jasna je namera da se u Beogradu stvori megapolis, a da ostatak države postane retko naseljena teritorija”, ocenio je Aksentijević.

On je zatražio od Vlade Srbije da poštuje Ustav i da sve krajeve zemlje posmatra kroz istu prizmu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga