LSV: Vojvodina je u kolonijalnom statusu

“Zna se kakva je sudbina kolonijalnih odnosa"

25. nov 2015

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je danas, povodom 97. godišnjice prisajedinjenja Vojvodine Srbiji, da je vreme da se položaj te pokrajine konačno definiše kroz raspravu o novom Ustavu Srbije, kojim Vojvodina mora da dobije zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast, izvorne prihode i imovinu.

“LSV želi baš na današnji dan, kada je Vojvodina voljom slovenskog dela stanovništva odlučila da se prisajedini Kraljevini Srbiji, da upozori da je vreme za definisanje položaja Vojvodine u Srbiji, jer će samo na taj način biti garantovana stabilnost našeg društva i zaustavljanje pogubnog centralizma koji je devastirao Vojvodinu”, navodi se u saopštenju za javnost.

LSV je zatražio da što pre bude otvorena rasprava o promeni Ustava Srbije, koji mora da bude izmenjen do kraja 2017. godine, prema Akcionom planu koji je “samoj sebi postavila država Srbija”.

“Samo na taj način može i mora biti poništen ustavni puč iz 1988. godine kada je Miloševićev režim na ulici, nasiljem ukinuo autonomiju Vojvodine. Autonomija Vojvodine je njeno stečeno pravo koje mora da joj bude vraćeno. Samo suštinski autonomna Vojvodina može da garantuje prosperitet i zaštitu prava svim građanima Vojvodine”, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da su sve dosadašnje vlasti u Beogradu, od 1988. do danas, a i pre toga u nekoliko istorijskih ciklusa, odnosile prema Vojvodini “kao prema kolonijalnom području”.

“Zna se kakva je sudbina kolonijalnih odnosa i zbog toga podsećamo da je Vojvodina uvek bila i biće spremna na dijalog o svim pitanjima, a pre svega o onim koja se tiču njenog statusa i sa njim povezanim kvalitetom života i pravima svih njenih građanki i građana”, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik Političkog saveta LSV Dušan Jakovljev.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga