LSV: Vojvodina da traži zaštitu Strazbura

"Odluka Ustavnog suda predstavlja očigledno kršenje kolektivnih prava građana Vojvodine"

11. jula 2012

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je danas Vladu Vojvodine da zaštitu prava građana pokrajine APV zatraži pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, nakon što je Ustavni sud Srbije osporio više od 20 članova Zakona o nadležnostima Vojvodine.

“Ovakva odluka Ustavnog suda predstavlja očigledno kršenje kolektivnih prava građana Vojvodine, posebno ako se uzme u obzir činjenica da u članu 20. Ustava Srbije piše da se dostignuti nivo ljudskih i manjinskih prava ne može smanjivati”, naveo je LSV u saopštenju za javnost.

Ocenjuje se da Ustav Srbije koji omogućava da se umanjuju nadležnosti iz oblasti socijalne zaštite prava dece, trudnica i samohranih roditelja, zaštite životne sredine, nauke, šumarstva i niza drugih oblasti, kojem smetaju evropske vrednosti, a naročito Srem, Banat i Bačka – “grubo vređa Vojvodinu”.

“Sada je više nego jasno da su građani Vojvodine bili u pravu kada su poslušali poziv LSV na bojkot ustavnog referenduma i kada Ustav u Vojvodini nije prošao”, piše u saopštenju.

Dodaje se da je odluka Ustavnog suda doneta nekoliko nedelja nakon izbora Tomislava Nikolića na funkciju predsednika Srbije i istoga dana kada je potpisan sporazum o formiranju republičke vlade “koja se sastoji od stranaka i pojedinaca koji su i ukinuli autonomiju Vojvodine”.

“Ustavnom sudu Srbije smetaju i kancelarija Vojvodine u Briselu i definicija Novog Sada kao glavnog grada. To isto je smetalo i predsedniku SNS Tomislavu Nikoliću prilikom rasprave o zakonu o nadležnostima u republičkom parlamentu novembra 2009. godine”, navodi se u saopštenju za javnost.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga