LSV: Vojvodina će umeti da se odbrani

Povodom zalaganja Čedomira Antića za ukidanje Vojvodine

04. apr 2017

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je danas nadležne organe u Srbiji da reaguju na izjave predsednika organizacije Napredni klub Čedomira Antića, koji je pozvao na protivustavno i nasilno ukidanje autonomije Vojvodine.

“Jedino u čemu se sa Antićem slažemo, jeste to da vojvođansko pitanje nije rešeno i da na njegovo otvaranje, očito je, nećemo još dugo čekati”, naveo je u saopštenju za javnost potpredsednik LSV-a Aleksandar Jovanović.

On je Antića nazvao “poznatim falsifikatorom istorije”, koji je dejtonski bosanskohercegovački entitet Republiku Srpsku “smestio u srednji vek”.

“Sada je rešio da svoje veliko umeće u negiranju istine primeni i na istoriji Vojvodine, čiju prošlost pokušava da utemelji na grubim i besmislenim neistinama. U svojim žalosnim pokušajima da kompromituje Vojvodinu, Antić je delegitimisao i postojanje same Srbije, koja je kao republika konstituisana u isto vreme i pod istim okolnostima kao i Vojvodina, na kraju Drugog svetskog rata i kao rezultat antifašističke pobede”, naveo je Jovanović.

On je Antića okvalifikovao kao “esktremnog desničara”, koji je javno deklarisao svoja “anti-antifašistička uverenja”.

“LSV neće sedeti skršenih ruku na najnovije napade i pretnje ekstremne desnice na Vojvodinu i njenu autonomiju. U borbi protiv novog fašizma 21. veka, znaćemo da odbranimo Vojvodinu, neka ne testiraju našu volju i dosledna antifašistička opredeljenja”, poručio je Jovanović.

LSV: I danas, kao i 1936, studenti protestuju zbog manjka demokratije

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) danas je, povodom Dana studenata, apelovala na vlasti u Srbiji da “slušaju studente”.

“Taj apel je posebno važan ovih dana, kada su studenti ponovo izašli na ulice Beograda, Novog Sada i Niša, i protestuju protiv nedostatka fer uslova u izbornom procesu”, naveo je Stručni savet za nauku i tehnološki razvoj LSV-a.

Dodaje se da i danas, kao i 4. aprila 1936. godine, kada je na studentskim protestima ubijen Žarko Marinović, studenti se suočavaju sa brojnim problemima, jer su i 1936. godine protestovali zbog visokih školarina, loših uslova studiranja, ali i odsustva demokratije.

Dodaje se da su i u prošlosti i danas zahtevi mladih ostajali na papiru, a država je činila sve da u drugi plan stavi rešavanje problema.

“Posledice toga su vidljive na svakom koraku, a položaj studentske populacije je loš. Obrazovni sistem Srbije ne odgovara standardima razvijenih zemalja i predstavlja osnovnu kočnicu bržem napretku naše zemlje. Svaki put kada se država ogluši o potrebe studenata, posle završenih studija brojni mladi akademski građani napuštaju zemlju i svoje profesionalne karijere nastavljaju u Beču, Berlinu ili Torontu, a naša država tako trpi nenadoknadivu štetu”, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga