LSV: Vlasti u Srbiji protiv lokalnih samouprava

"Vojvodina i sve lokalne samouprave zajedno učestvuju sa svega devet odsto u ukupnim javnim finansijama države"

08. dec 2018

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) optužila je danas vlasti u Srbiji da u potpunosti zanemaruju potrebu za decentralizacijom države.

Savet Evrope će početkom 2019. godine Srbiji donirati još četiri miliona evra i tako gradovima i opštinama u Srbiji pomoći u cilju podizanja kvaliteta rada lokalnih samouprava, a LSV je izrazila andu da će vlasti u Srbiji iskoristiti ta sredstva za unapređenje procesa decentralizacije.

“Lokalna samouprava u našoj zemlji postoji samo na papiru, a stanje je iz godine u godinu sve teže. Gradovi i opštine su, gotovo u potpunosti, postali servis centralnih vlasti, te je svaka autonomna politika postala nemoguća”, naveo je u saopštenju za javnost član Predsedništva LSV-a Zdenko Kolar.

Prema njegovim rečima, odnos prema lokalnim samoupravama najbolje se uočava po pitanju javnih finansija države, jer Vojvodina i sve lokalne samouprave zajedno učestvuju sa svega devet odsto u ukupnim javnim finansijama države.

“Lokalne vlasti se na taj način dovode u katastrofalnu poziciju. Naravno, jasno je da je želja vlasti da se Vojvodina, te gradovi i opštine, pokažu nesposobnim da rešavaju probleme, a da Vlada Srbije, koja raspolaže sa 91 odsto državnih para, u očima građana, bude ‘spasilac’ koji rešava sve probleme. Takva politika je nedopustiva”, naveo je Kolar.

Ocenio je da su preduslov za kreiranje uspešnih lokalnih samouprava mnogo kvalitetnija ustavna i zakonska rešenja.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga