LSV: Vlasti ne žele da isprave greške u Zakonu o finansijskoj podršci porodici

Urušavaju se građanska i radnička prava, što je cena privlačenja stranih investitora i „otvaranja novih radnih mesta“

31. okt 2018

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je danas da je nespremnost da se na dnevni red sednice Skupštine Srbije stavi inicijativa kojom se predlažu izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, još jedan dokaz “jednoumlja” koje važi među pripadnicima i pripadnicama vladajuće većine.

“Sramotno je što 128 poslanika nije glasalo, kao da nema mišljenje, o uslovima koji su oštetili trudnice, majke i porodilje za vreme korišćenja porodiljskog bolovanja, preduzetnice kojima se oduzima godinu dana provedenog sa trećim detetom, kao i poljoprivrednicama kojima se obračunava duži vremenski period za prosek primanja”, navela je članica Glavnog odbora LSV-a Ana Pataki u saopštenju za javnost.

Dodala je da je tok skupštinske sednice još jedno m potvrdio ono na šta je LSV već upozoravao, a to je da se urušavaju građanska i radnička prava, što je cena privlačenja stranih investitora i „otvaranja novih radnih mesta“.

“Alarmantno stanje u domenu socijalnih pitanja potvrđuje i obustava konkursa za uspostavljanje nacionalne SOS telefonske linije za podršku ženama sa iskustvom nasilja, što ukazuje da su žrtve nasilja izgubile najmanje jedan servis podrške zbog nedostatka sluha nadležnih institucija”, navela je Ana Pataki.

Dodala je da LSV insistira da se preduzmu odgovarajuće mere i pokaže spremnost za dijalog Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja kada se radi o većim pravima građanki i građana ili da ministar podnese ostavku i posao prepusti onima koji imaju više praktičnog iskustva i teorijskog znanja o delokrugu rada Ministarstva na čijem se čelu trenutno nalazi.

“U suprotnom trudnice, majke i porodice sa malom decom još jednom najavljuju izlazak na ulicu, sa ciljem izražavanja neslaganja prema socijalnoj politici koju trenutno vodi vladajuća koalicija – jer više ništa ne gube, a izmenama zakona mogu dobiti mnogo”, navela je Ana Pataki.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga