LSV: Vlast u Zrenjaninu ne mari za paore, ponovo kasne licitacije za zemljište

"Privilegovani pojedinci drže monopol"

24. feb 2020

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) najoštrije je danas osudila “ignorantski i ponižavajući” odnos naprednjačke većine u Zrenjaninu prema poljoprivrednicima i navela da ponovo kasni sa licitacijama za izdavanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu.

“Ovim se Zrenjanin svrstao u svega četiri od 145 lokalnih samouprava u kojima nije utvrđen datum za prvi krug licitacije i time su zrenjaninski naprednjaci pokazali koliko su neodgovorni prema opštem interesu, a posebno prema interesu poljoprivrednika u našem Zrenjaninu”, naveo je u saopštenju za javnost Dejan Čapo, šef odborničke grupe LSV-a u Skupštini grada Zrenjanina.

Dodao je da zbog kašnjenja sa licitacijama, paori na tom obradivom zemljištu već godinama ne mogu da poseju pšenicu ili primene odgovarajuće agrotehničke mere, jer nemaju mogućnost da zakupe zemljište na vreme.

“Kašnjenje se ozbiljno odražava i na kvalitet državne zemlje. Zbog monopola koji imaju privilegovani pojedinci, običnim poljoprivrednicima je sve teže da dođu u situaciju da koriste državne njive pa su zbog toga njima i njihovim porodicama dovedene u pitanje osnovna egzistencija i održivost poseda”, reako je Čapo.

Podsetio je da je “neodgovorna naprednjačka većina” izglasala da se nemačkoj kompaniji Tenis i privilegovanim pojedincima i firmama da u zakup oko 3.500 hektara državnog obradivog zemljišta koje će koristiti u narednih 30 godina, dok je domaćim malim i srednjim poljoprivrednim gazdinstvima potpuno onemogućeno da ravnopravno sa stranim investitorima učestvuju u zakupu obradivog zemljišta.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga