LSV: Vlast pravi novi problem sa zemljištem

LSV traži od Vlade Srbije da obešteti lokalni budžet

31. mar 2016

Odbornici Skupštine Sombora usvojili su danas većinom glasova predlog Programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta za ovu godinu, o čemu će se dalje izjašnjavati Ministarstvo poljoprivrede. Prema rečima šefa odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u somborskoj skupštini Zorana Terzina usvojenim predlogom otvara se mogućnost za stvaranje novih problema u Somboru.

„Predlog je stigao naprasito, samo dan pre isteka roka u kojoj je Skupština morala da ga donese, inače bi Sombor ostao bez određenih transfernih sredstava od republike i o tome nije bilo dovoljno vremena da se raspravlja, niti da se on popravi“, kazao je Terzin za RTV.

On je objasnio da je predlogom ponovo izostavljeno oko 700 hektara državne poljoprivredne zemlje iz licitacije i da će ta zemlja pripasti preduzeću Graničar iz Gakova, na ime stoke koju poseduje.

„Imamo opravdan razlog da sumnjamo da će nadležne institucije zbog toga osporiti predlog i da će Sombor ponovo upasti u vrzino kolo i da se licitacija opet neće sprovesti“, istakao je šef odborničke grupe LSV u Skupštini Sombora.

On je dodao da ta stranka nije dobila odgovor na postavljena pitanja, zbog čega je bila uzdržana pri glasanju.

Terzin je ocenio i da se lokalna samouprava vodila interesima pojedinaca, a ne građana i da ne postoji politička volja da se problem sa državnom poljoprivrednom zemljom u Somboru reši.

Šef odborničke grupe LSV je podsetio da je ta stranka tražila i sazivanje hitne sednice lokalnog parlamenta, ali da ta inicijativa nije dobila potrebnu podršku drugih stranaka.

„Ja sam i tada, a i danas, tražio da lokalna samouprava traži od Vlade Srbije da obešteti budžet Sombora i zaista ne razumem zašto gradska vlast ne štiti lokalni budžet“, dodao je Terzin.

Poljoprivrednici iz Sombora protestovali su nedavno ispred Gradske kuće i suda u Somboru. Oni su tražili da lokalna samouprava raspiše licitaciju za državno poljoprivredno zemljište i upozorili na uzurpaciju u somborskim atarima.

Šest poljoprivrednika iz Gakova je nakon protesta spavalo 26 dana na njivi, sprečavajući uzurpatora da obrađuje zemlju. Oni su uhapšeni zbog remećenja javnog reda i mira, a sud u Apatinu je dan nakon hapšenja doneo odluku da ih kazni sa 30 dana zatvora. Takvu presudu u celosti je pobio Apelacioni sud u Novom Sadu, a nova presuda apatinskog suda se očekuje uskoro.

Zbog situacije sa uzurpacijom državnog poljoprivrednog zemljišta zasedala je i Pokrajinska vlada koja je tražila od Vlade Srbije da povuče sporni zaključak od 11. marta, kojim se lokalnim samoupravama savetuje da omoguće poljoprivrednicima koji protivzakonito obrađuju poljoprivrednu zemlju u državnom vlasništvu da prijave površinu koju obrađuju i za nju plate prosečnu cenu. Vlada Vojvodine je tražila od resornog ministarstva da sprovede licitacije državnog poljoprivednog zemljišta.

Pokrajinska vlada je zaključke poslala Skupštini, a odluku o tome da li će ona biti sazvana po hitnom ili u redovnom postupku doneće šefovi poslaničkih grupa nakon konsultacija koje se održavaju sutra.

Resorni pokrajinski sekretar Branislav Bogaroški tražio je da se zasedanje održi hitno i upozorio da se šteta, zbog zaključka Vlade Srbije, pravi na dnevnom nivou.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga