LSV: Vlast koja pokušava da zabrani karikaturu je represivna i autokratska

"Zahtevamo da brutalni napadi na Danas budu bez odlaganja prekinuti”

09. nov 2018

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pružila je večeras punu podršku uredništvu i novinarima dnevnog lista Danas i poručila da su pritisci predstavnika vlasti na medije krajnje nedopustivi.

“LSV zahteva da brutalni napadi na Danas budu bez odlaganja prekinuti”, naveo je u saopštenju za javnost portparol te stranke Aleksandar Marton.

Dodao je da je karikatura osnovni vid slobode izražavanja i podsetio da je svaka vlast koja je pokušala da zabrani karikaturu ostala u sećanju kao represivna i autokratska.

“Očekujemo od ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića da zaštiti novinare Danasa, ali i svih drugih medija. Jedan od osnovnih temelja demokratskih sistema je i pravo na slobodu misli i slobodu govora. Nadamo se da vlast u Srbiji neće ugrožavati te temelje”, kazao je Marton.

Šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović je u utorak, 6. novembra, u Skupštini Srbije optužio dnevni list Danas da vodi „harangu protiv SNS i nedužnih ljudi“, koja je „nezabeležena još od vremena Gebelsa i Adolfa Hitlera“, a njegov zamenik Vladimir Orlić je taj dnevni list nazvao „Danasoid“, a za novinare tog lista rekao da su „sramota za srpsko novinarstvo“.

Ministarstvo kulture se nije oglasilo s tim u vezi, kao ni u slučaju naslovne strane Ilustrovane politke „Psi su pušteni“, na kojoj se nalazi fotografija psa iskeženih zuba i naslovne strane nekoliko nezavisnih srpskih medija, među njima i Danasa.

Na šest strana u Ilustrovanoj politici prenet je tekst u kome se pojedini mediji optužuju za neprijateljsko delovanje protiv Srbije.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović ocenio je danas da medijske slobode “ne mogu ići dotle da najvećeg zločinca u istoriji čovečanstva, Adolfa Hitlera, čak ni u karikaturi, upoređuju bilo gde i s bilo kim, pa ni s predsednikom Srbije i njegovim saradnicima koji su izabrani na slobodnim, demokratskim izborima“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga