- Autonomija - https://www.autonomija.info -

LSV: Vlast donosi zakone koji dodatno slabe lokalne samouprave

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) upozorila je danas da je krajnje vreme da članovi Vlade Republike Srbije počnu da rade svoj posao, a da marketinške nastupe ostave za predizbornu kampanju.

„Poslednja izjava ministra zaduženog za regionalni razvoj Milana Krkobabića, da selo nije prepoznato kao kategorija u Ustavu, samo je još jedan u nizu dokaza potpuno konfuzne politike koju vodi Vlada Republike Srbije“, naveo je u saopštenju član Predsedništva LSV Jovan Aksentijević.

On napominje da se donose zakoni koji dodatno slabe lokalne samouprave, a ministar Krkobabić, s druge strane, „nejasno govori“ o jačanju uloge sela u političkom sistemu Srbije.

„Apsurdno je da iz istog kabineta ministara čujemo i ideje o gašenju seoskih škola i ambulanti, ali i ideje o boljoj poziciji sela u Ustavu Srbije. Ta nejasna politika dodatno ugrožava interese građana naše zemlje koji žive u seoskim krajevima“, smatra Aksentijević.

Dodaje da Krkobabić već godinu dana marketinški promoviše ideju o razvoju sela i najavljuje „fantastične rezultate obnove“, zapitavši šta je to „fantastično“ u činjenici da je samo iz Sajana u opštini Kikinda u poslednje vreme otišlo 40 porodica.

„Ustav o kojem govori ministar Krkobabić mora biti promenjen, ali i tome se mora voditi kvalitetna rasprava, a ne medijska akcija. Rešenje je u decentralizaciji cele države. Do mesnih zajednica i sela. Nažalost, reč decentralizacija ne postoji u rečniku članova Vlade Srbije“, ukazuje se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!