LSV: Vlast diskriminiše i novorođenčad 

"Prvorođene bebe u manjim gradovima su dobile znatno manje novca, čime se šalje poruka da je ta beba manje vredna”

05. jan 2019

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) optužila je danas vlasti da diskriminišu i novorođenu decu, tako što dodeljuju novac roditeljima dece rođene u Beogradu i u Novom Sadu, dok druge, manje sredine zapostavljaju.

“Predsednik (Srbije Aleksandar Vučić) je obišao porodilišta u kojima su se rodile prve bebe u 2019. godini, dok je gradonačelnik Beograda podelio vaučere finansijske pomoći od sponzora”, navela je u saopštenju za javnost republička poslanica LSV-a Nada Lazić i podsetila da su i gradske vlasti u Novom Sadu delile novac roditeljima provorođenih beba u tom gradu u Novoj godini.

Dodala je da su, s druge strane, prvorođene bebe u manjim gradovima dobile znatno manje novca i ocenila da se time šalje poruka da je ta beba “manje vredna”.

“Potezi predstavnika lokalnih samouprava predstavljaju lošu nameru da još više isprazne manja mesta u Vojvodini i Srbiji i ovim postupcima pokažu kako je najbolje bebu roditi u većim gradovima kao što su Beograd i Novi Sad”, kazala je Nada Lazić.

Ocenila je da je sve to posledica nejednakog razvoja gradova i opština, odnosno centralizacije.

“Na štetu malih sredina, veći urbani centri sa respektabilnim finansijskim sredstvima rastu. Ipak, Beograd kao milionski grad već četvrti put za 12 meseci dobija injekcije iz vladinih budžetskih rezervi. Zašto ta sredstva nisu otišla manje razvijenim lokalnim samoupravama?”, upitala je Nada Lazić.

Apelovala je da se oblici finansijske pomoći dele racionalno i ravnomerno, kao i da se uslovi za stvaranje porodice poboljšaju, tako da olakšaju majkama izbor u kom će porodilištu roditi svoju bebu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga