LSV: Vlast da skloni fašiste s ulica, ako stvarno želi mir

"Vlast koja iskreno želi mir u regionu i evropske integracije ove zemlje, ovo ne bi dopustila"

23. juna 2017

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala državne organe da sklone fašiste sa ulica i imenuju i kazne njihove političke mentore i zaštitnike, „da to građani ne bi radili sami“.

Potpredsednik Izvršnog odbora LSV Aleksandar Marton upozorio je da su nakon Beograda i Novog Sada, najnoviji slučaj u Nišu i Kraljevu predstavljaju još jedan dokaz da u zemlji postoje organizovane snage čija namera je da zaustave svaku projekciju filma, tribinu i uopšte događaj usmeren ka pomirenju i normalizaciji odnosa na Kosovu i Metohiji, „te uplaše i onemoguće svakoga ko bi rešenje kosovskog pitanja tražio u pomirenju, toleranciji i dijalogu„.

„Činjenica da je odgovornost za prekid tribine u Nišu preuzeo ‘Obraz’ pokazuje da se pripadnici organizacije, čiji je rad zabranjen odlukom Ustavnog suda pre pet godina, otvoreno smeju u lice ovoj državi“, istakao je Marton u saopštenju za javnost.

On je poručio da je krajnje vreme da se huligani i fašisti nazovu pravim imenom, umesto da se za to koristi eufemizam „ekstremni desničari“, te da im država onemogući rad i da ih skloni sa ulica zajedno sa njihovim političkim pokroviteljima u čijem interesu su sukobi, nasilje i zaustavljanje evropskog puta Srbije.

Takođe, kako je dodao, bilo bi u najmanju ruku pristojno da predstavnici vlasti ne primaju delegate takvih organizacija na sastanke, kao što je bio slučaj u sredu kada se ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević sastao sa predstavnicima „Alternative“.

„Činjenica da su oni došli sa zahtevom za zaštitu ćirilice nije opravdanje. Jer, to je ista ona ‘Alternativa’ čiji su pripadnici nedavno izlepili prostorije Inicijative mladih za ljudska prava optužbama da su ‘Soroševi plaćenici’. To je ista ona ‘Alternativa’ koja je prekinula tribinu ‘Žena u crnom’ i pokušala da prekine skup ‘Mirdita, dobar dan’. To je ista ona organizacija koja u svojim redovima ima bivše članove zabranjenog ‘Nacionalnog stroja'“, ukazao je Marton.

On je ocnio i da je Srbija došla u situaciju da su tribine na kojima se promoviše pomirenje nepoželjne i događaji visokog rizika, dok haški osuđenik Veselin Šljivančanin, pravosnažno osuđen za pomaganje i podržavanje mučenja na poljoprivrenom dobru Ovčara kod Vukovara, ima čitavu turneju sa svojim tribinama, od kojih će jedna za koji dan biti u Beogradu.

„Vlast koja iskreno želi mir u regionu i evropske integracije ove zemlje, sve ovo ne bi dopustila“, zaključuje se u saopštenju.

Projekcija dokumentarnog filma “Albanke su naše sestre” koja je trebalo sinoć da bude održana u Medija centru u Nišu, odložena je zbog brojnih verbalnih pretnji koje je grupa desničara uputila organizatorima.

Slični incidenti dešavali su se pre 10 dana u Novom Sadu tokom promocije filma “Kosovo, nazdravlje” iz istog serijala, ali je uprkos protestima desničara promocija održana. Filmovi su bez incidenata promovisani u Beogradu, Pančevu i Vranju.

Dokumentarni film “Albanke su naše sestre” je jedan od pet filmova iz projekta “Stvarni ljudi, stvarna rešenja”, koji su snimili u koprodukciji Nezavisno društvo novinara Vojvodine, BIRN Kosovo i forum ZFD.

Serijal govori o različitim aspektima normalizacije odnosa Srbije i Kosova, iz perspektive takozvanih “običnih građana”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kaldrma
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga