LSV: Vlast da reaguje na Šešeljev govor mržnje

"Njegov poslanički mandat trebalo je da prestane kada mu je izrečena kazna zbog ratnih zločina"

16. jula 2019

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) osudila je danas „neprimereni istup osuđenika za ratne zločine Vojislava Šešelja“, koji je na početku zasedanja Skupštine Srbije vređao novinarku dnevnog lista „Danas“ Snežanu Čongradin.

Generalni sekretar stranke Bojan Kostreš ocenio je da se od Šešelja „i ne može očekivati ništa drugo do sejanja mržnje i pretnji“, ali je i dodao da od vlasti treba očekivati da zaštite integritet novinara, „ali i drugih javnih ličnosti, koji su često na udaru neodgovornih političara“

„Vojislav Šešelj ne bi trebalo da sedi u Narodnoj skupštini, jer je po Zakonu o izboru narodnih poslanika njegov poslanički mandat trebalo da prestane u trenutku kada mu je izrečena pravosnažna kazna zatvora zbog zločina počinjenih u ratu. Nažalost, Šešelj i dalje nesmetano sprovodi svoju politiku mržnje. Ako vlast ćuti, pozivamo javnost da reaguje. Moraju se oglasiti sve demokratske političke stranke, novinarska udruženja, nevladin sektor, akademska javnost. Javni prostor se ne sme prepuštati političarima koji šire mržnju“, dodao je Kostreš.

Lider radikala Vojislav Šešelj izjavio je ranije danas da bi novinarku „Danasa“ Snežanu Čongradin osudio na 20 godina zatvora jer je napisala da je Srbija u Srebrenici počinila genocid.

On je na sednici Skupštine Srbije pogrdno nazivao i vređao Čongradin jer je u današnjem broju dnevnog lista u kome radi objavila reportažu iz Potočara u kojoj je, između ostalog, navela da je novinarka „u državi koja je počinila genocid i koja ni dan danas ne da se nije suočila sa tim, već je celokupno društvo u načelu sve dalje od tog procesa“.

„Ona kaže Srbija je izvršila genocid i to će proći nekažnjeno, a nama stižu primedbe da u Sbriji nema slobode štampa, a ja bih svakog ovakvog novinara poslao na 20 godina robije pa neka grade od njega mučenika i opozocionog lidera“, rekao je Šešelj.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga