Kostreš: Vlast da javnosti saopšti istinu o dolasku Tenisa

"Uslovi za dolazak ove kompanije obavijeni velom tajne"

18. feb 2019

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je danas ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da javnosti saopšti da li će nemačka kompanija „Tenis“ uopšte doći i investirati u Srbiju i pod kojim uslovima, ili od „najavljenog posla sa ovom kompanijom – nema ništa“.

„Tokom skoro četiri godine, od senzacionalne najave se ispostavilo da ‘Tenis’ neće zaposliti 2.400 radnika, uložiti 420 miliona evra i podići 20 farmi, nego planira da uloži 100 miliona evra, otvori tri farme i zaposli 250 radnika. Saznalo se i da sa Tenisom nema nikakvog ugovora nego samo platforma za pregovore“, navodi se u saopštenju koje je potpisao generalni sekretar LSV Bojan Kostreš.

U saopštenju se dodaje i da je ta kompanija dva puta odložila početak rada, a da su pre nekoliko dana pojedini mediji javili i da će ta kompanija u martu odlučiti da li će uopšte investirati u Srbiji ili neće.

Kostreš podseća da je uprkos protivljenju te stranke i vojvođanskih paora, zbog „Tenisa“ promenjen Zakon o poljoprivrednom zemljištu, čime je toj kompaniji obezbeđen dugoročni zakup državnog zemljišta na 30 godina, a planirano je da se na isti način obezbedi još pet hiljada hektara u Vojvodini.

„Povrh svega, ekonomski i ekološki uslovi pod kojima je ‘Tenis’ trebalo da dođe su bili svih ovih godina obavijeni velom tajne. Pokrajinska vlada i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu ćute i ne smeju da se usprotive“, napominje on.

Kostreš je zatražio od vlasti u Srbiji da kažu šta je tačno garancija da će „Tenis“ uopšte izgraditi farme i najavljenu klanicu, kako će biti zaštićena prava radnika i kako će biti rešeno pitanje smrada, otpadnih voda i zagađivanja zemljišta.

Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) objavio je početkom februara da bi konačna odluka o tome da li će nemačka kompanija „Tenis“ doći u Srbiju ili ne, trebalo da bude doneta u martu.

Portal VOICE je objavio da je, prema informacijama iz izvora bliskim top menadžmentu kompanije, taj vodeći proizvođač svinjskog mesa u Evropi trenutno „bliži odluci da odustane od najavljenog investiranjau Srbiji“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga