LSV: Vlast da iz svog džepa plaća visok porez u Pančevu

Ligaši skupili sedam hiljada potpisa podrške i poručili da neće odustati

26. nov 2014

Pančevački odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) organizovao je danas protest ispred Uslužnog centra Gradske uprave Pančeva, na kojem je par stotina građana iskazalo svoje nezadovoljstvo visokim porezom na imovinu. Pančevački odbornici su danas, na vanrednoj sednici Skupštine, zakazanoj nakon najave protesta, doneli odluku da prepolove stopu poreza na građevinsko, poljoprivredno i šumsko zemljište za narednu godinu.

Odbornik LSV u lokalnoj skupštini Vladan Keljević izjavio je da je vladajuća koalicija u Pančevu, predvođena SNS-om, DS-om, LDP-om i DSS-om, uspela da poveća broj zaposlenih u gradskim preduzećima, podigne cene usluga tih preduzeća, ne ispuni obećanja o investicijama i novim radnim mestima, ali da je uspela i da maltene utrostruči porez.

„Jesu li to njihove promene? Porez na prosečan stan je prošle godine iznosio 2.500 dinara, a ove godine je stiglo rešenje na 8.300 dinara. Ljudi, to je za 50 evra veći porez. To je 50 evra od vaše dece, od vaših unuka, iz vaših frižidera. Koga su pitali da to urade?“, rekao je Keljević.

Odbornik LSV je podsetio i da je pančevačka skupština odbacila u julu inicijativu koju je ta stranka predala, a koju je podržalo tri hiljade građana. On je dodao da je, u međuvremenu, taj predlog podržalo još četiri hiljade Pančevaca.

„Sad su pokušali da se izvuku i kažu: „Promenićemo tržišnu cenu na kuće i stanove, pa ćete umesto 8.300 plaćati 7.900 porez“. Hvala im lepo. To neka plate oni zajedno sa rodbinskim vezama i partijskim knjižicma koje su pozapošljavali po gradskim preduzećima. To neka plate iz svojih džepova, a ne da dalje zadiru u vaše“, poručio je Keljević.

Pančevački funkcioner LSV upitao je i ko će odgovarati zbog toga što je gradska vlast pokušala da, kako je naveo, pokrade i poljoprivrednike time što bi im na njive naplaćivala porez kao na građevinsko zemljište.

Keljević je poručio da je zahtev LSV da se maksimalna stopa poreza od 0,4 odsto, koja važi za imovinu u Pančevu, smanji na 0,2 odsto.

„To gradska vlast ni danas nije učinila“, istakao je Keljević i dodao da je na današnjoj sednici odbijen amandman LSV kojim je traženo smanjenje poreske stope uz obrazloženje da se njime ne bi obezbedilo dovoljno novca u gradskom budžetu.

Nakon protesta, odbornička grupa LSV predala je Predlog odluke o visini poreza na imovinu u gradu Pančevu na pisarnici Uslužnog centra GU Pančeva.

Tom prilikom na uvid je dato i do sada prikupljenih sedam hiljada potpisa građana, sa najavom da će se prikupljanje potpisa nastaviti do 12 hiljada, koliko je neophodno da bi postala punovažna građanska inicijativa koja, kao takva, mora da se nađe na dnevnom redu sednice Skupštine grada

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga