- Autonomija - https://www.autonomija.info -

LPV, LSV, DS: Vlada Srbije nagrađuje uzurpatore zemljišta

Liga paora Vojvodine (LPV) i Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenili su danas da se u Srbiji “sumanutom brzinom gaze” prava paora i “unosi haos”, što upućuje na zaključak da je “neko” rešio da uništi vojvođanske poljoprivrednike.

LPV i LSV su kritikovali Vladu Srbije zbog zaključka donetog 11. marta, kojim preporučuje lokalnim samoupravama da razmotre mogućnost da se poljoprivrednicima koji koriste zemljište bez pravnog osnova dozvoli da nastave to da čine, uz uslov da plate naknadu za njeno korišćenje.

Zaključak je donet na predlog Ministarstva poljoprivrede, a potpisao ga je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

LPV i LSV su u saopštenju za javnost koje je potpisao predsednik LPV i član Predsedništva LSV Miloš Šibul upitalikako je moguće da vlada nagrađuje uzurpatore zemljišta.

“Pa kako sad to? Kako kada je zakonom koji je donela ova vlada, definisano da se uzurpatorima mora naplatiti trostruka zakupnina”, navodi se u saopštenju za javnost i ocenjuje da je to posledica usvajanja “katastrofalnog” Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

LPV i LSV su upitali i da li je Vlada Srbije svesna “haosa koji može nastupiti širom Vojvodine” i ponovila zahtev da se donese novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, uz konsultaciju sa poljoprivrednicima.

DS: Hitno poništiti zaključak vlade 

Pokrajinski odbor Demokratske stranke (DS) zatražio je danas od Vlade Srbije da hitno poništi zaključak kojim dozvoljava uzurpatorima zemljišta da nastave da ga obrađuju.

“Na ovaj način se nanosi ogromna šteta republičkom, pokrajinskom i lokalnim budžetima. Korist će imati samo SNS i njihovi uzurpatori. Ukoliko žele bar jednom da pokažu da se zaista zalažu za vladavinu prava i pristojnu Srbiju, evo im prilika da to učine prvi put konkretno”, naveo je DS u saopštenju za javnost.

Ta stranka je zatražila da budu kažnjeni oni koji su odgovorni za takvo “sramno i štetočinsko” postupanje.

Vlada Srbije donela je 11. marta zaključak kojim preporučuje lokalnim samoupravama da razmotre mogućnost da se poljoprivrednicima koji koriste zemljište bez pravnog osnova dozvoli da nastave to da čine, uz uslov da plate naknadu za korišćenje.

Zaključak je donet na predlog Ministarstva poljoprivrede, a potpisao ga je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!