LSV: Užasni čak i izbori za mesne zajednice

Novac, ulje, brašno, "jaki momci"

26. feb 2013

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopštila je danas da su izbori za članove saveta mesnih zajednica u Novom Sadu proteklog vikenda bili praćeni brojnim neregularnostima, pretnjama i korupcijom.

„Pojedine stranke su i za ove izbore dovozile autobuse aktivista u ta mesta da izvlače ljude na birališta. Naokolo su bili parkirani automobili javnih kumunalnih preduzeća. Sumnjivci su glas plaćali novcem, uljem, brašnom i još koječime, a sve to nadzirali su nekakvi namrgođeni momci iz prikrajka. Je li to sloboda izbora?“, navodi se u saopštenju za javnost novosadskog odbora LSV.

Ta stranka je zatražila da se konačno sazna epilog optužbi koje za kupovinu glasova na lokalnim izborima u maju 2012. godine, koje su na račun Romske demokratske stranke izneli njeni sadašnji koalicioni partneri na lokalu, Srpska napredna stranka i Demokratska stranka Srbije.

„Ostanu li te optužbe nerasvetljene, svaki izbori gube smisao i biće poslata poruka da su kupovina glasova, ucene i prekrajanje izborne volje građana legitiman put ka vlasti, a ekscesi će postati sastavni deo svih narednih izbora. Gradom će upravljati onaj ko nabavi dovoljno novca, ulja, brašna i sumnjivih tipova“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da na izborima za savete tri mesne zajednice u Novom Sadu nije bilo biračkih spiskova, čitača za „čipovane“ lične karte, a članovi biračkih odbora su „paušalno“ upisivali adrese birača i otezali sa prebrojavanjem glasova.

„A šta možemo očekivati kada budu lokalni, pokrajinski ili neki drugi izbori?!
Tuče? Krvoprolića?“, piše u saopštenju.

LSV je ovo otvoreno pismo uputio gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću, predsedniku Skupštine grada Novog Sada Siniši Seviću, zameniku načelnika novosadske policije Stevanu Krstiću, Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu, Agenciji za borbu protiv korupcije i Centru za slobodne izbore i demokratiju (CESID).

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga