LSV: Utvrditi ko je kriv za štetu od leda, Mirović prebacuje odgovornost

"Led na rekama i železnici onemogućio normalno funkcionisanje države"

06. feb 2017

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je danas nadležne da utvrde, imenuju i kazne krivca koji je doveo do toga da Srbija dočeka ledeni talas bez ijednog ledolomca, što je tokom januara nanelo Srbiji štetu u visini od 1,4 miliona evra.

LSV je naveo da je led na rekama i železnici onemogućio normalno funkcionisanje države, te da šteta od oko 50 hiljada evra dnevno „nije zanemarljiva“.

Stranka je upozorila da je ove zime Srbija „imala sreće, jer su mađarski ledolomci bili slobodni, a ugovor sa njima sklopljen još u vreme Josipa Broza Tita“.

Kako se navodi u saopštenju koje je potpisao član Glavnog odbora LSV Branislav Knežević, pokrajinski premijer Igor Mirović (SNS) ne doprinosi rešavanju ovakve situacije prebacujući odgovornost na „one koji su učestvovali u prljavim privatizacijama pojedinih preduzeća koja su tim brodovima raspolagala“.

Dodaje se da Vlada Srbije treba da „dobro prouči cene ledolomaca“, nakon najava ministarke Zorane Mihajlović i ministra Branislava Nedimovića, da će nabavljati ove brodove za dva, odnosno za tri do četiri miliona evra.

„Pokrajinski premijer bi svakako morao da insistira da prilikom svih tih nabavki dva ledolomca ostanu u Vojvodini, kao i da joj se vrate nadležnosti koje je i u ovoj oblasti imala do devedesetih godina“, ocenio je Knežević.

Stranka je podsetila da u vreme pune autonomije, o stanju na rekama brinula Vojvodina sama, te da su tada na Dunavu dežurali njeni ledolomci „Čakor“ i „Vučevo“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga