LSV: Ustavnom sudu miliji teroristi od Vojvodine

Ustavni sud neće o fašistima ali hoće o Vojvodini

21. nov 2011

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je večeras da je u Srbiji “veći greh spomenuti ime Vojvodine, nego širiti strah i teror po ulicama”.

„Vojvodina je očito veća briga u Srbiji od huligana, fašista i terorista”, ocenio je LSV u saopštenju za javnost povodom najave da će Ustavni sud Srbije odlučivati o ustavnosti Zakona o utvrđivanja nadležnosti Vojvodine a uskoro i o Statutu pokrajine.

LSV je  podsetio da je reč o istom sudu koji se proglasio nenadležnim za zabranu navijačkih grupa. “To je isti sud koji je obustavio postupak za zabranu organizacije koja seje mržnju i nasilje po ulicama zato što je promenila ime. Taj sud će sada razmatrati ustavnost zakona koji je usvojila Skupština Srbije na predlog Skupštine Vojvodine, a potom ga potpisao predsednik države”, navodi se u saopštenju.

Al je zato DSS zadovoljan…

A portparol tvrdocentralističko-nacionalističke Demokratske stranke Srbije Petar Petković pozdravio je danas najavu Ustavnog suda Srbije da će 23. novembra održati javnu raspravu u vezi sa predlozima te stranke koja je tražila ocenu ustavnosti Statuta Vojvodine.

Skupština Srbije je 30. novembra 2009. godine usvojila Zakon o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine i potvrdila Statut Vojvodine. DSS je 24. decembra 2009. godine podnela tri predloga Ustavnom sudu – Predlog za ocenu ustavnosti Zakona o utvrđivanju  nadležnosti AP Vojvodine, Predlog za ocenu ustavnosti Satatuta Vojvodine i Predlog za ocenu ustavnosti međusobne usklađenosti Zakona i Statuta.

Vickasti Petković je pružio još de-eses-ovskih „argumenata”: „Srbiju ne ugrožava autonomija, već državnost Vojvodine, budući da Vojvodina umesto da je dobila sve nadležnosti koje su joj Ustavom zagarantovane i Zakonom o utvrđivanju nadležnosti omogućene, donošenjem Statuta i Zakona dobila je ono što predstavlja grubu uzurpaciju državnih nadležnosti Republike Srbije.

Poslušajte šta još ume glasnogovornik dr Kalašnjikova: „Vojvodini je omogućeno da ima službeni jezik i pismo, da ostvaruje međunarodne odnose, da o delu državne teritorije odlučuje nezavisno od svoje države. Vraćanjem na put ustavnosti, čuva se ne samo državnost Srbije, već se i svim građanima Srbije koji danas žive u Vojvodini omogućava puno ostvarenje ustavnog prava na pokrajinsku autonomiju“, ocenio je Petković.

DSS je, inače, glavni tvorac sramnog Ustava Srbije iz 2006. godine, koji čak nije prošao ni jezičku korekturu, a o pravnim glupostima koji su sadržani u njemu da i ne govorimo. Vojvodina se u tom i takvom ustavu pominje tek u 183. članu. Ali, očigledno, i to je previše za one koji bi da je nazivaju „severna srpska pokrajina” i da joj i ime zatru. Zemlja kojoj je čak i ustav nepismen baš i nema neku naročitu perspektivu…

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga