LSV: Ustav je loš, treba ga menjati, autonomija Vojvodine se topi i nestaje

Pre devet godina, Bojan Kostreš, kao tadašnji predsednik Skupštine Vojvodine, pozvao na bojkot ustavnog referencuma

11. okt 2015

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je danas da se Ustav Srbije promeni jer je loš, koči evropske integracije zemlje, a položaj Vojvodine u njemu je “najblaže rečeno poražavajući”.

“Umesto garancija zakonodavne, sudske, izvršne vlasti, imovine i izvornih prihoda za Vojvodinu, u Ustavu je sve to zamenjeno sa odredbom o najmanje sedam odsto republičkog budžeta koji pripadaju Vojvodini, a koju sve republičke vlade krše iz godine u godinu”, navodi se u saopštenju za javnost.

Ta stranka je podsetila da je upravo na današnji dan i upravo iz tih razloga tadašnji predsednik Skupštine Vojvodine i aktuelni zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš i pozvao na bojkot ustavnog referenduma, koji na kraju nije prošao u Vojvodini.

“Iako je kampanja za izlazak na ustavni referendum koji je održan 28. i 29. oktobra bila više nego jaka, referendum u Vojvodini nije prošao. Budući da je prošao u drugim krajevima države, LSV je poštovala i poštuje Ustav, ali nećemo prestati da insistiramo na njegovoj promeni”, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da zbog Ustava Srbije Vojvodina “trpi” a njena autonomija, nadležnosti, imovina i novci se iz dana u dan “tope i nestaju”.

“Zato na vreme, u parlamentu, treba raspraviti kako budući Ustav treba da izgleda, da bi se izbeglo da neki novi Ustav, koji će morati da se donese na putu ka EU, bude ponovo napisan preko noći. I usvojen preko noći”, navodi se u saopštenju za javnost.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga