LSV uputio zahtev za brisanje Petrovgrada sa tabli

Neozbiljni i nezakoniti potezi aktuelne gradske vlasti u Zrenjaninu

28. nov 2015

Zrenjaninska Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) uputila je danas zahtev za poništavanje nezakonitog naziva grada na tablama na ulasku u Zrenjanin, na kojoj je nedavno dopisan i naziv Petrovgrad.

U saopštenju LSV se navodi da je zahtev upućen Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Republičkom geodetskom zavodu.

„S obzirom na činjenicu da od gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića nismo dobili odgovor na pitanje na osnovu kog pravnog propisa je doneo odluku da se pored zvaničnog imena grada i naziva na jezicima nacionalnih manjina na tablama na ulazu u grad nađe i jedan od starih naziva – Petrovgrad, i nakon nereagovanja na naše apele upućene čelnicima zrenjaninske gradske vlasti da se uozbilje i počnu da rade svoj posao u skladu sa zakonom, umesto što samoinicijativno dopisuju imena grada, odlučili smo da uputimo zvanične zahteve institucijama nadležnim za ovo pitanje“, piše u saopštenju zrenjaninske LSV.

U njemu se izražava nada da će nadležne institucije reagovati u skladu sa zakonima koji regulišu ovu oblast, kao i da ubuduće neće biti potrebe za intervencijama na, kako se ocenjuje, neozbiljne i nezakonite poteze aktuelne gradske vlasti u Zrenjaninu.

Nove table sa imenom grada osvanule su nedavno na ulasku u Zrenjanin iz pravca Novog Sada i Beograda, a na njima osim zvaničnog i tradicionalnog mađarskog, po prvi put stoji i nekadašnji naziv – Petrovgrad.

Iako se grad tako ne zove od 1946. godine, na zvaničnom portalu grada Direkcija za izgradnju Zrenjanina najavila je da će u narednom periodu biti postavljeno još pet takvih tabli.

„Ćirilični naziv Petrovgrad objašnjava se kao jedan od tradicionalnih naziva grada u njegovoj istoriji, pa je kao takav našao mesto uz Zrenjanin na oba srpska pisma, slovačkom i rumunskom jeziku i Veliki Bečkerek na mađarskom jeziku“, navodi se u objašnjenju na gradskom portalu.

Gradski čelnici su na sajtu podsetili da je Veliki Bečkerek septembra 1934. godine odlukama tadašnjih vlasti preimenovan u Petrovgrad, po kralju Petru I Karađorđeviću, a tu odluku početkom 1935. godine i zvanično je potvrdio i odobrio kralj Aleksandar I, kao i ukaz kraljevskih namesnika.

„Ove se godine, dakle, navršilo tačno osam decenija od prve promene imena grada, a ta godišnjica povod je da se na novim tablama, uz dosada korišćena imena, nađe i Petrovgrad“, dodaje se u zvaničnom objašnjenju gradskih vlasti.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga