LSV: Unapređenje položaja nacionalnih manjina – jedan od preduslova stvaranja moderne države

“Pregovori o članstvu Srbije u Evropskoj uniji, nažalost, ne idu tempom koji bi značio njeno brzo uključivanje u porodicu evropskih nacija"

07. apr 2019

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je vlasti u Srbiji da “ozbiljno shvate” nalaze iz izveštaja o stanju prava nacionalnih manjina, koje je objavio Komitet ministara Saveta Evrope.

“Pozivamo nadležne organe da što pre ispune preporuke koje je Srbiji dao ministarski komitet i na taj način poboljšaju stanje u oblasti obrazovanja, informisanja, pravosuđa, te državne i lokalne samouprave.”, naveo je u saopštenju za javnost funkcioner LSV-a Jan Gages.

Komitet ministara Saveta Evrope je zaključio da postoje brojni problemi u oblasti obrazovanja na manjinskim jezicima, pre svega zbog visokih pragova za formiranje odeljenja, kao i da su postignuti određeni rezultati u oblasti izdavanja udžbenika na jezicima nacionalnih manjina, ali se i dalje beleže kašnjenja u štampanju.

Kao dobar primer u oblasti informisanja na manjinskim jezicima pominje se Vojvodina, ali se upozorava da su veoma loše posledice privatizacije medija koje su zabeležene na nivou lokalnih samouprava, gde se u velikoj meri smanjio udeo programa na jezicima manjina.

“Pregovori Srbiji o članstvu u Evropskoj uniji, nažalost, ne idu tempom koji bi značio brzo uključivanje naše zemlje u porodicu evropskih nacija. Baš zato je potrebno snažno naglasiti privrženost naše zemlje politici potpunog poštovanja ljudskih i manjinskih prava”, naveo je Jan Gages.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga