LSV: Udvostručen minus u gradskoj kasi

Minus dostigao 58 miliona evra

28. nov 2014

Iako nije bilo kapitalnih ulaganja koja bi u budućnosti povećala prihod u gradskom budžetu, minus u gradskoj kasi je od 25 miliona evra koliko je planirano pre godinu dana, do danas dostigao 58 miliona evra, saopštila je danas odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u novosadskoj skupštini.

U saopštenju te stranke se ističe da je, posle dve godine gradske vlasti, očigledno da obećanih investicija i novih radnih mesta i dalje nema.

„Još jedan dokaz za to predstavlja podatak da su prihodi od prodaje zemljišta manji za 250 miliona dinara, jer ukazuje na  jasno slabljenje interesa potencijalnih investitora, ili činjenicu da su im druge lokalne samouprave ponudile bolje uslove“, istakli su odbornici LSV.

Oni su podsetili da su pojedine stranke koje danas čine gradsku vlast svojevremeno u opoziciji kritikovale subvencionisanje rada gradskih javnih i javnokomunalnih preduzeća.

U saopštenju se ocenjuje da su danas, međutim, subvencije za svakodnevno, tekuće poslovanje veće nego ikada, dok su subvencije za kapitalne investicije – u gradsku infrastrukturu manje za 11 miliona dinara u odnosu na budžet planiran pre godinu dana.

„Ukratko, ovoj gradskoj vlasti, sačinjenoj od nekoliko stranaka i interesnih grupacija, minus od 25 miliona evra u gradskoj kasi nije bio dovoljan nego su ga udvostručili, a uštedeli su na subvencijama za kapitalne investicije u Novom Sadu“, navodi se u saopštenju LSV.

SNS demantovao navode LSV

Novosadski odbor Srpske napredne stranke (SNS) saopštio je danas da je notorna neistina  da je minus u gradskoj kasi 58 miliona evra u odnosu na početak godine, kako se navodi u saopštenju LSV-a. Naprednjaci su ocenili da se radi o evidentnom nepoznavanju budžeta, te da se, sudeći po diskursu saopštenja, radi o tendecioznoj i zloj nameri da se umanji značaj mera konsolidacije javnog sektora grada Novog Sada.

U saopštenju se navodi da je, Predlogom odluke o rebalansu budžeta koji je danas na dnevnom redu gradskog parlamenta, budžet veći za dodatnih 507,9 miliona u odnosu na postojeći, odnosno 2,11 odsto  i sada iznosi 24,6 milijardi dinara.

„Budžet Grada Novog Sada je jedan od najstabilnijih budžeta u državi, a mere koje se predlažu ovim rebalansom su najhrabrije od 2000. godine. Posle 14 godina gradska vlast, na čelu sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem, se po prvi put na pravi način uhvatila u koštac sa problemima, za razliku od prethodne vlasti, ili bolje reći interesne grupe, koju su činili DS i LSV“, piše u saopštenju novosadskog SNS.

U njemu se poručuje da je tadašnja gradska vlast rukovodila gradom zabijajući glavu u pesak, ćutke posmatrajući gomilanje problema, a jedini budžet koji je bio od značaja, bio je onaj, kako se ocenjuje, lični i ništa manje stranački.

„Sadašnjoj gradskoj vlasti predavanja drže oni koji su u prethodnom mandatu zaposlili 2.333 radnika i ostavili dug u javnim preduzećima preko 6 milijarde dinara, što je najblaže rečeno licemerno i neozbiljno. Dajemo punu podršku gradonačelniku da istraje u saniranju devastiranog sistema koje je zatekao i da nakon toga krene u silovit razvoj celog grada“, navodi se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga