LSV: U Vojvodini DS 23,4, SNS 19,74 i LSV 12,93 posto

Cenzus prešli i SPS (12,37), SVM (6,83), SRS (6,68), DSS (6,44), Preokret (5,4) i „Dveri“ (5,06)

07. maja 2012

Portparolka Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandra Jerkov izjavila je danas da je LSV jedina stranka iz vladajuće koalicije u Pokrajini koja je poboljšala izborni rezultat u odnosu na pre četiri godine.

Jerkov je na konferenciji za novinare rekla da na osnovu 77,74 odsto obrađenog materijala Demokratska stranka ima 23,4 odsto osvojenih glasova, SNS 19,74 odsto, dok je LSV na trećem mestu sa 12,93 odsto glasova.

Prema podacima LSV, census trenutno prelaze i koalicija oko SPS sa 12,37 odsto glasova, SVM sa 6,83 odsto, SRS sa 6,68 odsto, DSS sa 6,44 odsto, koalicija Preokret sa 5,4 odsto i pokret Dveri sa 5,06 odsto glasova.

“LSV je pre četiri godine osvojila nešto više od osam odsto glasova na pokrajinskim izborima, dok osu sve stale stranke iz vladajuće koalicije dobile manje glasova. Zahvaljujemo građanima što su prepoznali naš rad i naša zalaganja za položaj Vojvodine”, rekla je Jerkov.

Najavila je da će se LSV u narednom periodu boriti još više za utvrđivanje položaja Vojvodine i da će odmah po konstituisanju pokrajinskog parlamenta insistirati na donošenju Zakona o finansiranju nadležnosti pokrajine.

“Sada će to biti mnogo lakše jer će naš uticaj na svim nivoima vlasti biti veći”, rekla je Jerkov i podsetila da je devet kandidata LSV za poslanike u Skupštini Vojvodine po većinskom izbornom sistemu ušlo u drugi krug izbora.

Rekla je da posao ovim nije završen i da građani trebaju da izađu u što većem broju na drugi krug pokrajinskih i izora za predsednika Srbije, jer je najvažnije da i Pokrajina i Republika ostanu na evropskom putu.

“Naš zadatak je da u drugom krugu podržimo Borisa Tadića da pobedi Tomislava Nikolića. Poznato je da se sa Tadićem ne slažemo oko nivoa nadležnosti Vojvodine, ali je dug prema našoj doslednoj politici da pomognemo svakom ko može da pobedi Nikolića”, rekla je Jerkov.

Govoreći o izborima za Skupštinu Srbije u kojima je LSV nastupila u koaliciji sa DS, Jerkov je rekla da prema trenutnim predviđanjima Ligi treba da pripadne sedam mandata, što je za dva više u odnosu na prethodni skupštinski saziv.

“LSV će nastaviti da se zalaže za punu autonomiju Vojvodine, otvaranje tajnih dosijea i sprovođenje lustracije u Srbiji”, rekla je Jerkov i dodala da je SPS ukinuo atunomiju Vojvodine i da se LSV zbog te stranke zalaže za sprovođenje lustracije.

Podsetila je da LSV zbog SPS nije ni ušla u Vladu Srbije i da su svi izgledi da će SPS ponovo biti uslov za formiranje vlasti i u Vojvodini i Srbiji.

Jerkov je rekla da Platforma Vlade Vojvodine od pre sedam godina jasno govori da Pokrajina treba da ima sve nivoe vlasti i dodala da će to morati da prihvati i SPS, ukoliko bude želela da pristupi vladajućoj koaliciji.

“Ako SPS nema problem da to prihvati, to je onda stvar koju samo treba da objasni svojim biračima. U protivnom neka formiraju koaliciju sa drugima”, poručila je Jerkov.

Portparolka LSV je rekla da je stranka veoma zadovoljna izbornim rezultatima u Novom Sadu, Zrenjaninu i Kikindi, gde će moći da formira vlast sa DS i još nekim strankama, odnosno u Subotici i Pančevu gde nakon duže godina ponovo ima svoje odbornike.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga