LSV: U toku je tajna privatizacija preduzeća Novi Sad-Gas

Gasna mreža je imovina građana Novog Sada

28. avg 2015

Predsednik Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) iz Novog Sada Aleksandar Kravić zatražio je danas od gradskih vlasti da zaštite interes građana i iz privatizacije Društvenog preduzeća „Novi Sad – Gas“ izuzmu gasnu mrežu.

Kravić je na konferenciji za novinare upozorio da je u toku „tajna, tiha privatizacija” tog preduzeća i pozvao gradončelnika Novog Sada Miloša Vučevića da „postupi po zakonu i zaštite interese grada i Novosađana tako što će istaći zahtev da se iz privatizacije izuzme gasna mreža”.

Kako je rekao, LSV je došla do informacija koje govore da će u toku sledeće nedelje početi radnje koje dovode do potpune privatizacije ovog društvenog preduzeća.

„Građani Novog Sada su kroz budžet, odnosno kroz ulaganja koja je svojevremeno sprovodio Zavod za izgradnju grada investirali u gasnu mrežu, ali i sami kroz plaćanje priključka, a sada su u situaciji da će neko privatizovati mrežu koja je njihova”, rekao je Kravić.

On je dodao da će onaj ko mrežu privatizuje imati monopol i moći da diktira cene, te da će šteta biti veća od afere sa ATP Vojvodina.

„Ne sme se dozvoliti da gasna mreža kao resurs uđe u privatizaciju, jer je ta mreža u svojini građana, a njena vrednost prevazilazi višestruko vrednost štete koja je napravljena u aferi ATP Vojvodina. Ovde se radi o desetinama miliona evra”, kazao je Kravić.

Zavod za izgradnju grada je u periodu od 1976. do 1992. godine investirao u primarnu gradsku gasnu mrežu, a gasno preduzeće nije moralo da plaća korišćenje gradskog građevinskog zemljišta, niti bilo kakve takse.

Zbog sukoba grada i rukovodstva „Novi Sad – Gas“ 1997, rukovodstvo tog preduzeća uspelo je da izdejstvuje pretvaranje tog preduzeća u društveno.

Nakon toga ono postaje potpuno samostalan subjekat u odnosu na grad Novi Sad, nastavljajući pri tom da ne plaća zakup distributivnih gasnih mreža za sve ove godine, uprkos prometu od više stotina miliona evra.

Kravić je dodao da je tom preduzeću račun blokiran duže od godinu dana zbog dugovanja „Srbijagasu“.

SPO: Sprema se tajna i hitna privatizacija DP Novi Sad-Gas

Srpski pokret obnove (SPO) pozvao je danas sve političke stranke u Novom Sadu da se ujedine kako bi sprečili pokušaj “hitne i tajne” privatizacije Društvenog preduzeća “Novi Sad-Gas”.

SPO je u saopštenju za javnost naveo da je “pljačka imovine” građana Novog Sada preko DP “Novi Sad-Gas” započeta davno i dodao da će se finalizovati sledeće nedelje kroz privatizaciju tog preduzeća.

Ta stranka je podsetila da su Novosađani uložili veliki novac u izgradnju gasne mreže i ocenila da je jedino logično i pravno moguće rešenje da se to preduzeće vrati na upravu gradu.

“U takvom preduzeću, grad bi imao većinski udeo u vlasništvu, a suvlasnici bi bili i građani koji su ulagali u izgradnju dela gasne mreže i time ga dokapitalizovali”, piše u saopštenju.

SPO je deo vladajuće koalicije u gradskoj vlasti.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga