LSV traži vanrednu sednicu Skupštine Vojvodine zbog hapšenja paora

“Gde je sada Vlada Srbije, gde je predsednik vlade”

18. mar 2016

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je večeras od predsednika Skupštine Vojvodine vanredno zasedanje pokrajinskog parlamenta sa jednom tačkom dnevnog reda, koja će biti posvećena hapšenju poljoprivrednika u Gakovu kod Sombora.

Potpredsednik Skupštine Vojvodine iz LSV Dušan Jakovljev rekao je agenciji Beta da je ta stranka prikupila potpise svojih poslanika i da sada prikuplja potpise i iz drugih poslaničkih grupa, kako bi podnela inicijativu za vanrednu sednicu.

“Gde je sada Vlada Srbije, gde je predsednik vlade”, upitao je Jakovljev.

Šestorica poljoprivrednika koji već mesec dana čuvaju poslednju parcelu od 250 hektara koja nije uzurpirana u opštini Sombor, uhapšeni su danas pod optužbom da su napali traktoristu tokom protesta.

Vlada Srbije je 11. marta donela zaključak kojim preporučuje lokalnim samoupravama da razmotre mogućnost da se poljoprivrednicima koji koriste zemljište bez pravnog osnova, dozvoli da prijave površinu zemlje koju koriste do početka maja i da plate naknadu za njeno korišćenje.

Zaključak je donet na predlog Ministarstva poljoprivrede, a podeljen je i poljoprivrednicima u Somboru, gde paori tvrde da je uzurpirano više od 5.000 hektara državne zemlje i zbog toga su protestovali u više navrata. Taj zaključak je potpisao predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Oštre kritike na ovaj zaključak uputila je ranije i Pokrajinska vlada, kao i pojedine političke partije.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga