LSV traži usvajanje novog zakona o upravljanju EPS-om

Ponovo formirati više operatera na teritoriji Srbije

15. okt 2015

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) tražila je danas usvajanje novog zakona o upravljanju EPS-om, kako bi se izbeglo da uređenje elektrodistributivnog sistema u Srbiji bude predmet proizvoljne procene jednog čoveka, jednokratnih uredbi ili interesa moćnog kapitala.

U saopštenju LSV se navodi da u toj stranci i dalje misle da je čitava reorganizacija, koju sprovodi direktor EPS-a Aleksandar Obradović, a koja podrazumeva centralizaciju nadležnosti, imovine i novca u beogradsku Elektrodistribuciju i gašenje Elektrovojvodine i drugih privrednih društava – katastrofalna ideja.

„Razumljive su vrlo oštre kritike koje na Obradovićev način reorganizacije i poslovne poteze ima i Sindikat radnika EPS-a, odnosno ljudi koji su čitav svoj radni vek ugradili u tu kompaniju i kojima je cilj uspešnost kompanije i zadovoljni korisnici, a ne dobro servirana ponuda potencijalnim kupcima“, poručili su iz LSV.

U toj stranci su ocenili da je za dobru budućnost elektroenergetske slike Srbije potrebno odustati od centralizovanog sistema i da je potrebno da se u modernom obliku dosadašnjim privrednim društvima ponovo vrate delatnosti zbog kojih su osnovana, počev od Elektrovojvodine koja je, kako se navodi, bila lider kako u kvalitetu usluga, tako i u naplati.

„Menadžment EPS još ima šansu da ispravi pogrešne odluke. Za početak tako što će ponovo formirati više operatera na teritoriji Srbije od kojih bi Elektrovojvodina bila operator za distribuciju električne energije i upravljanje distributivnim sistemom na teritoriji Vojvodine“, dodaje se u saopštenju.

LSV je u saopštenju istakla da je ta stranka na vreme i dobronamerno upozoravala da je gašenje pet privrednih društava i formiranje  jednog operatora distributivnog sistema katastrofalna ideja i da jedino što može uslediti nakon takve reorganizacije jeste prodaja Elektroprivrede Srbije.

„Uprkos protivljenju LSV, protivljenju pokrajinskog parlamenta, pa i pojedinih republičkih ministara, nakon nekog vremena direktor Aleksandar Obradović je uspeo da izdejstvuje da vlada ipak odobri njegov plan reorganizacije“, piše u saopštenju LSV.

Ta stranka je podsetila da je na kraju ipak dogovoreno da nacionalni operativni dispečerski centar tako reorganizovanog EPS-a bude premešten u Novi Sad i da u Elektrovojvodini u kojoj je pola veka ulagano u znanje, ljude i opremu bude, kako se ocenjuje, „srce“ sistema za celu Srbiju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga